Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
A németországi játékút - a Spielzeugstrasse

Németország játékgyártásának hagyományos központjai köré szerveződve 1997-ben Thüringia és Frankföld közigazgatásának közös szervezésében hozták létre azt a szakmai-idegenforgalmi nevezetességekben bővelkedő, programokat és aktuális látnivalókat is kínáló útvonalat, amely - más, például a porcelánhoz kapcsolódó - projektekhez hasonlóan a német kultúra és ipar - többnyire ma is működő, hagyományait őrző és folytató - történeti helyszíneinek meglátogatását kínálva sajátos közönséget céloz meg. A játékút esetében a közönség a régi játékok iránt érdeklődők, szakemberek, gyűjtők, de a programok sokféleségéből adódóan a gyermekek is. Az útvonal állomásai laza kapcsolatban állnak egymással, bármilyen sorrendben meglátogathatók, a látogatóra bízva, mikor, hol áll meg, mit kíván látni: múzeumot, működő műhelyt, gyerekprogramot vagy alkalmi kiállításokat. A programot a sonnebergi idegenforgalmi hivatal mellett saját iroda kezeli Rödentalban (Bürgerplatz 1, 96472 Rödental), és interneten is elérhető: www.spielzeugstrasse.de címen.

A Nürnberg és Waltershausen között Észak-Déli irányban elhelyezkedő 27 kisebb-nagyobb település a német játékszer és babagyártás 18-19. századi fellendülése óta sokhelyütt napjainkig megőrizte a játékkal való kapcsolatát. Az útvonal részét képezik a legjelentősebb német játékmúzeumoknak helyt adó városok: Nürnberg (Játékmúzeum és a Germanisches Múzeum játékgyűjteménye, ami egyébként tavaly költözött gyönyörű, önálló épületbe), Coburg (babamúzeum), Neustadt bei Coburg (A Német Játékipar Múzeuma), Sonneberg (Német Játékmúzeum), Arnstadt (Mon Plaisir babamúzeum) és Waltershausen (Babamúzeum a Schloss Tennebergben). Ezek a múzeumok a helyi játékipar történetének bemutatásával a játéktörténet fantasztikus kincsestárát kínálják, s mindegyik egyenként is egyedülállóan gazdag. Ezeken kívül szinte minden településen kisebb, jórészt magánkézben lévő gyűjtemények tekinthetők meg.

A szervezők törekvése, hogy a játékok készítésével élő bemutatókon is találkozhassanak a látogatók, s ez nem is nehéz, hiszen a vidéken még nagyon sok kisebb-nagyobb játékműhely vagy gyár működik (a nagyobbak közül pl. Zapf babagyár, a celluloid babáiról híres Schildkröt gyár, melynek múzeuma is van, stb.).

A játékút részét képezik olyan települések is, melyeknek valamilyen módon közük volt a játékgyártáshoz: az üveggyártásáról híres, ma is üvegközpontnak számító Lauscha, ahol a babaszemek készültek, a Hummel porcelánok gyártásáról ismert (de régen babafejeket is készítő) Göbel porcelángyár Rödentalban, vagy a ma is kézműves műhelyként működő, de világkarrierjét innen befutó kertitörpék szülőháza és múzeuma Grafenrodaban. Ez a vidék volt, s maradt mindmáig az üveg karácsonyfadíszek gyártásának központja, így egész évben nyitvatartó boltok és egy múzeum (Neustadt mellett) fogadja a gyűjtőket és érdeklődőket.

A turisztikai vonzerő fokozására szolgálnak a Playmobíl Fun Park látványosságai Zirndorfban és sok más kisebb vidámpark, alkalmi események is.

A terület minden évben újabb, közös reklámkampány keretében (Internet, szórólapok) meghirdetett kiállításokkal és rendezvényekkel teszi vonzóbbá a játékutat. Ezek közül a legjelentősebb a minden május végén, - az idén tizenkettedszer - megrendezett Puppenfestival - Babafesztivál Neustadt bei Coburgban.

A német játékút turisztikai céljait támogatja, hogy mind a nyomtatott mind az internetes ismertető számos szállás- és étkezési lehetőséget, egyéb nevezetességek kínálatát és a környék gyártóinak és kereskedőinek a bemutatását is tartalmazza.

A program többéves fennállása és sikere azt bizonyítja, hogy létezik játékturizmus és érdemes foglalkozni az érdeklődők számára vonzó kínálat megteremtésével és színvonalas propagálásával. Magyarország persze e témakörben összehasonlíthatatlanul szegényesebb kínálatot tud nyújtani. Jelentős játékmúzeumunk egy van, számos rejtőzködő játékgyűjteményünkből alig néhány látogatható, babamúzeumaink legtöbbje inkább a viselettörténet iránt érdeklődők számára kínál látnivalót. Mégis érdemes lenne e célcsoport számára a hazai helyeket összefogni, talán ez vissza is hatna a gyűjtemények fejlődésére, a játékkészítő műhelyek megnyitása látványosság számba mehetne, és az egész projekt lökést adhatna az oly régen nélkülözött Budapesti Játékmúzeum tető alá kerülésének is. Természetesen azt kell először megmutatnunk, ami van, s élő, mozgalmas programokkal mindezt vonzóvá, kiadványokkal, emléktárgyakkal hazavihetővé tenni. A családi turizmus számára is jó célnak tűnik ez, hiszen nálunk a kimondottan játékturizmusnak nincs, és történetünkből adódóan már nem is nagyon lesz széles tábora, de az idelátogató külföldiek számára talán mégis tudunk valami újat mutatni.

Szerző: 
Tészabó Júlia
Beküldő: 
Tészabó Júlia
Illusztráció: 
Szikora Imre