Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

"KORTÁRS JÁTSZÓTÁRSAK" BUDAPESTI MACKÓFESZTIVÁL ÉS DÖGÖNYÖZŐ JÁTSZÓHÁZ

A már hagyományos és közkedvelt mackókiállítások után egy újabb különleges gyűjteményt mutatnak be a mackóbarátoknak a Fővárosi Művelődési Házban Méhész Ottóné szeretett mackóiból minden eddiginél több, 800 darabot meghaladó, különböző nagyságú, stílusú mackó kavalkádot csodálhatnak meg látogatóink. A mackókat megszólaltatták és a kiállítást rendezték: Földes János és Mária, Játékudvar. A tárlat alatt újabb játékokkal bővített dögönyöző játszóház várja a kisebbeket.

November 22-én és 29-én szombaton 10-13 óráig mackókészítő kézműves műhely és a Mikkamakka Játéktár kínál családi programot.

A Maci Művek november 15-én, 22-én, 29-én szombaton 15-18 óráig mackóvarró foglalkozássorozatot és kedvezményes mackóvásárt tart. A mackóvarrás résztvevői barna cérnát, tűt, ollót hozzanak magukkal! Előzetes jelentkezés a 203-38-68/123-as telefonszámon.

A Meseszínház előadásait támogatja Budapest Főváros XI. Kerületének Önkormányzata.

Évszázadokon keresztül a gyűjtést csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak. Ezek a gyűjtemények adják a legnagyobb múzeumok, könyvtárak, közgyűjtemények alapját. A XIX. század végén a gyűjtés veszített kiváltságjellegéből, s egyre szélesebb körben hódoltak neki. A gyűjtőszenvedély kielégítésének már nem a vagyon volt a legfontosabb feltétele. Megjelentek az apró tárgyak, amiket a gyűjtő tartott megőrzésre méltónak . Divatossá vált pl. a címke, szivargyűrű, jelvény, borotvapenge-tasak, ex libris, baba, képeslap gyűjtése.

Az aprógyűjtés olcsó, mindenki számára elérhető kedvteléssé vált, divat jellege ellenére kiszolgálta és alakította a kevéssé tehetős társadalmi rétegek kulturális és esztétikai ízlését. A gyűjtés életformává válhat, az ember mindennapjainak része, életének hasznos kiegészítője lett. Továbbképzésre ösztönöz, mert az anyagot rendszerezni, karbantartani kell, és a hiányzó darabokat felkutatni. Mindezzel együtt jár a szívdobogtató siker, kedélyrontó kudarc, bizsergető izgalom, és természetesen tanulás. Jellemformáló erő: kitartást leleményességet, céltudatosságot követel, rendszerező elmévé nevel. Megtanít a dolgok mögött az embert meglátni.

A divat felragad valamit, sodorja, aztán elejti. A képeslap és a bélyeg az 1900-as évek első felében virágzott, a 60-as évek slágere a népművészeti tárgyak, gyufacímke, voltak. Vajon hány szalvétagyűjtemény maradt meg? Milyen jól lehetne folytatni ma a szalvéták gyűjtését! Nagyszülők, unokák, gyűjtésre fel! A gyűjtési szenvedély értéket ment és teremt: sok népművészeti tárgyat őrzött meg, gondolt újra és emelt be a mindennapi életbe.

A játékgyűjtés viszonylag új ág. Híveinek többsége túl van a gyerekkoron. Nagy tábora van a közlekedés és technikatörténeti modelleknek, és a hozzájuk kötődő kiegészítőknek. Csak autókból több ezer változat van forgalomban! Különösen a régi, XIX. századi babák jelentenek komoly értéket. A legszebb, legkomolyabb babagyűjtemény dr. Moskovszky Éváé, amit a Székesfehérvári Babaházban csodálhatunk meg. Születésnapja, kitüntetése alkalmából ez úton is gratulálunk Éva néninek!

Már az 1880-as években népszerűek az óraműves mackók, amik inni, táncolni is tudtak. A franciáknál élethűbbek a német macik: négykézláb álltak, kerekeken gurultak. A mai játék mackó pályafutását 1902. novemberében Theodore Roosevelt, amerikai elnök számára készült kabalaként kezdte. Különös, hogy ez, a természetben rémisztő vadállat ilyen puha és dédelgetni való játék, a gyermekek elfogadott játszótársa, bizalmasa, vagy éppen két embert összefűző szeretet jelképe lett.

Egy játékmackó-gyűjtemény nagysága, összetétele mindig a tulajdonos ízlésének, sza-bad helyének és természetesen pénztárcájának függvénye. Van, aki bármit gyűjt, ami mackókkal kapcsolatos: csomagolópapírt, lapot, bélyeget; mások felkutatják a régi, legrangosabbnak számító -Steiff, Bing- mackókat. Van, aki nem pénzbefektetési szándékkal, hanem szeretetből gyűjt, mint Méhész Éva is. Más gyűjtött tárggyal ellentétben a mackók szokatlan tulajdonsággal büszkélkedhetnek: mind egyéniség, szinte az első pillanatban nevet kapnak, beszélgetni lehet velük, felöltöztetik őket.

Sokan azt gondolják, a gyűjtők a gyűjtésbe mint pótcselekvésbe menekülnek. Ez a kiállítás azt mutatja be, egy ötgyermekes, boldog házasságban élő mentálhigiénés szakember családja és barátai közreműködésével pár év alatt mekkora gyűjteményt hozott össze, és mennyi mindenben fedezte fel a mackóságot. A gyűjtemény nagyrészt mai tömegtermékből áll, mégis megtalálhatók benne az egyéniségek, mert vagy eleve jellegzetes a megformázásuk, vagy mert gazdájuk tette azzá őket. Ezért reméljük, érdekes lesz Önöknek is, legalább annyira, mintha kuriózumokat, történeti antikvitásokat mutatnánk be. Egyszer ez a gyűjtemény is klasszikussá válik: a XXI. század elejének lenyomata lesz.

A gyűjtés a lelkigondozás eszköze is lehet: magányosoknak, kallódó fiataloknak értel egymást. Ezért jó, ha divatba jön valami értelmes gyűjtési terület, hiszen a gyűjtők egy-egy kor kultúrtörténetének megőrzői, amik kimaradnak a lexikonból.

Források: Berkó Pál Fehér Béla Ki mit gyűjt? Nagy könyv a mackókról
Földes János és Mária, Játékudvar / a kiállítás rendezői.
Aki a medvéket összegyűjtötte, Méhész Ottóné Éva, pszihopedagógus, mentálhigiénés szakember:

"1995. tavaszán történt: kisfiam osztálytársától, Bettinától pár napra kölcsönkaptam Szeret mackóját. Ősszel a szeretetről beszélgetve megállapítottuk, szeretetünket nemcsak drága ajándékokkal, sokkal inkább az egymásra való odafigyeléssel fejezhetjük ki. Bettinával szeretjük egymást, és emlékezett rá, tavasszal hogy tetszett az ő macija, ezért nekem adta a szeretett Szeret macit. SZERET gyűjteményem első, egyik legbecsesebb darabja. Néhány maci igen kedves számomra. Hogyne volna az, hisz lányom, és kolléganőm varrta őket. Lehet, szakmailag nem tökéletesek, nem a legszebbek, de az én szememben az a szeretet, amellyel készítették, gyönyörűvé teszi őket. Zombi sem szép, gazdájának, mégis kedves volt. A háború után kapta, amikor nem lehetett játékot kapni, de a figyelmesség, a szeretet mindig talál megoldást. Nagynénje rossz fotel kárpitjából, lószőr töméssel készítette. Gyűjtő kedvem lankadatlan, ha jóképű medveggyel találkozom, és megtehetem, magamhoz szólítom, megvásárolom. Ismerőseim tudnak eme szenvedélyemről, így nagyon sokat kapok ajándékba is."

Időpont: 
2003. november 15. 09.00 - 2003. december 7. 16.00
Rendezvény jellege: 
játszóház
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
Felnőtteknek 250 Ft; gyerekeknek 200 Ft; Csoportoknak (10 főtől) 150 Ft;
További információ: 

Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezést kérünk, a játszóház használat ütemezése érdekében a 108-as melléken.

Kapcsolódások: 
Mackófesztivál Beszámoló