Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Japán papírsárkányok és pörgettyűk

Papírsárkányokat 2000 évvel ezelőtt Kínában készítettek először. Japánban a Heian-korban (794-1185) kezdték őket használni, "papír-sólyom" néven. Ebben az időszakban gyakran üzenet továbbítására szolgáltak, a titkos leveleket még várárkokon keresztül vagy magas vártornyokba is kézbesítették.

A papírsárkányok ezeréves múltja Japánban igazi sikertörténet. A sárkányépítés annak köszönhette számos újítását, sajátos formavilágát és technikai tökélyre fejlesztését, hogy a sárkányok készítéséhez rendelkezésre állt a kiváló minőségű japán papír és a könnyű bambusz. A sárkányreptetés népszerűségének elterjedésével az ország minden területén a sárkányok különböző típusai és formái alakultak ki. A sárkánykészítés fénykora az Edo-korra (1603-1868) tehető. Jelenleg Japánban többféle papírsárkányfajtát tartanak számon, mint bárhol másutt. Napjainkban a legtöbb papírsárkánnyal a fesztiválok alkalmával találkozhatunk, mivel a magasba repített sárkány a jószerencse szimbóluma. Az egyik nevezetes sárkányreptető ünnep a május 5-én rendezett Fiúk Fesztiválja.

A pörgettyűk Kínából és Koreából kerültek Japánba 1200 évvel ezelőtt. Kezdetben az arisztokrácia szórakozását szolgálták, a köznép körében csak később váltak kedveltté. Jelenleg közel ezer féle pörgettyű létezik Japánban. A pörgetés módjától függően a következő csoportokba sorolhatók: pörgetett, két tenyérrel penderített, zsinór-rántással mozgatott és dobással forgatott pörgettyűk.

A jó pörgettyű hosszú forgása közben kellemes látványt nyújt. Készítésénél a legfontosabb szempont a súlypont megfelelő elhelyezése. A pörgettyűk leggyakrabban juharból vagy somfából készülnek, de még abban az esetben is, ha a keményfák jól ki vannak szárítva, a fa déli és északi oldalának tömörsége eltérő, mely megnehezíti a súlypont pontos kiszámítását.

Időpont: 
2004. május 11. 10.00 - 2004. május 30. 17.00
Szervező(k): 
Iparművészeti Múzeum
Rendezvény jellege: 
kiállítás