Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az fog történni, hogy egy oroszlán megeszi a húst, de a többiek nem eszik meg őt. A lényeg az, hogy páratlan számú oroszlán esetén egy valaki megeszi, páros számú esetén senki sem eszi meg. Nézzük, hogyan gondolkoznak:

- Én csak akkor ehetem meg a húst, ha biztosan tudom, hogy utána engem nem fognak megenni. Ha egyedül lennék, egyértelműen megehetném. Ha ketten lennénk, akkor nem ehetem meg, mert a másik azonnal felfal. Tehát ha ketten vagyunk, az egy olyan helyzet, hogy nem esszük meg a húst. Ebből az következik, hogy ha hárman lennénk, akkor egy valaki megeheti, mert tudja, hogy utána ketten maradnak, és nem eszik meg őt. És így tovább, ha négyen vagyunk, akkor megint nem ehetjük meg, mert hárman maradnak és megeszik az alvót. Az oroszlánok számának párosságától függ tehát, hogy megeszi-e valaki a húst, vagy nem.

Könnyebb formában úgy is fel lehet adni a feladatot, hogy hozzáteszünk egy kiegészítő kérdést, ami egy kis segítséget jelent: Mi történik 22 oroszlán esetén?

Trükkös megoldások:
Az egyik hozzáfog és csak nagyon apránként eszi meg az adagot, és így tud uralkodni az álmosságán ...
Alex Szabo, Kalifornia

A legokosabb oroszlán így gondolkodik: Ha megeszem a húst es elalszom, a többi oroszlán közül egyiknek sem lesz mersze belém harapni, mert tudja, hogy a következő áldozat ő lesz. Így mind éhenhalnak, és ha majd felébredek, csapok egy nagy lakomát.
Ed, Csíkszereda

Szerintem a húst békénhagyják. Ellenben szövetkezik 11 oroszlán és leverik a maradék 10 oroszlánt. És így lesz élelmük még egy ideig.
Pocok

A legokosabb oroszlán megeszi a felét a húsnak. Mivel nem alszik, csak félálomban van, a többiek nem eszik meg. Ezáltal tovább bírja mint a többiek. Amikor a többiek éhenhalnak, rengeteg kajája lesz

Beküldő: 
emese