Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Fonákollós

A páros x páros táblákon űzött alapjáték SZÍNCSERÉLŐ, OTELLO, REVERSI néven is ismert. A játékosok megállapodása szerint, bármilyen kiosztású táblán játszhatók. Megegyezés hiányában négyzetes elrendezésű 6x7-es táblán kell játszani, 42 db, a lapjaikon eltérő színű, korong alakú bábukkal.

Az ábrán mutatott nyitóállásból kezdve, egymást követően felváltva, egyenként teszik le korongjaikat a játékosok. Egyik játékos a világos, a másik játékos a sötét színével felfelé rakja le korongjait a táblára. A játék célja a tábla minél nagyobb részének elfoglalása.

A fonákollós lényege hogy a lépés befejezéseként, az ellenfél ollóba fogott, azaz két oldalról (pl. négyzetes táblán: a vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan) közbezárt bábuit (egy lépésben akár több sornyit is) a saját színünkre cseréljük, azaz megfordítjuk.

Fontos szabály: A megfordítható ellenséges korongok egyik közrezárt oldalának mindig az éppen lerakott korongot kell tekinteni. Nem rabolható el a korong (vagy korongsor), ha úgy jutott két ellenséges közé, hogy pl. egy társa állt mellette, de azt az ellenfél sikeresen végrehaj-tott támadással megfordította.

Javasolt szabály: gyorsítja a partit, ha kimarad az a játékos, aki nem talál olyan lerakási helyet, mely után forgathat is. Versenyeken, bármelyik játékos kérésére, ellenfele köteles elfogadni ez utóbbi, a gyorsító szabály alkalmazá-sát.

Párbajt eldöntő szabály: Az 1:1 eredményű párbaj győztesének a nagyobb arányú győzelmet elért játékost kell tekinteni.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
négyzethálós tábla; 42 db, a lapjaikon eltérő színű, korong alakú bábu
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
15
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5