Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Rotary társasjáték


A ROTARY-ban a játékmező üres pontjai körüli forgatással történnek a lépések. A játékkészlet része az a "rotának" nevezett forgatóeszköz, mellyel a tábla üres mezőpontjai (golyófészkei) körüli golyók egyszerre elforgathatók. A versenyzők felváltva választhatnak egy-egy forgatási pontot, mely körül az egymásnak átadott rota segítségével a környező golyókat tetszőleges új pozícióba forgathatják, arra törekedve, hogy saját színükkel foglalják el a tábla centrumát.

Versenyszabály:
Mindkét játékosnak 13-13 db azonos színű golyója van, amelyekkel az ábrán mutatott indulóállásból felváltva lépésről-lépésre (egymásnak átadva a rotát) üres mezőpontok körüli forgatások sorozatával próbálják a centrum mindhárom pontját ellenfelüket megelőzve elfoglalni. A lépésszabály egyszerű többségi elv: csak olyan üres golyóhely körül forgathat a lépésre következő játékos, amely körül a golyói határozott többségben vannak. Egyenlőség esetén egyik játékos sem forgathat. A kiválasztott pont körül tetszőleges pozícióba forgathat a lépő játékos, mindaddig, amíg le nem vette a rotát, ővé a lépés joga. Akár a lépés előtti helyzetet is visszaállíthatja, ám ha egyetlen olyan pontot sem talál, mely körül a többséget uralja, akkor elveszti a partit. Lépéskényszer van.


Az ábrán mutatott állásban sötét nyer, mert golyói a kiválasztott mezőpontra helyezett rotában határozott többségben vannak, tehát forgathat.

A versenyzők közös egyetértésben megállapodhatnak a nyitóállás közös kialakításában is. Ekkor, a parti kezdetekor a tábla üres, melyre felváltva, egyenként rakhatják le a golyóikat úgy, hogy a centrum három pontját üresen hagyják. A lerakásokat világos kezdi és (ha már mindegyik golyó a táblára került) az első forgatásos lépés joga is őt illeti, ámde: két különböző forgatási pontot köteles felajánlani ellenfelének választásra. Ekkor tehát, a kezdőlépésben világos két (a többségi szabályt is kielégítő) forgatási pont közül, a sötét által kiválasztottra teheti csak fel a rotát.

Párbajt eldöntő szabály: Az 1:1 eredményű párbajok esetén, a kevesebb lépéssel nyert versenyzőt kell győztesnek tekinteni.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
speciális tábla; 13-13 db azonos színű golyó
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
12
Játékidő: 
15
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5