Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Szoliterek fából


Számos változata ismert a mutatott alakzat "átugrálós leütését" feladatul megfogalmazó eredeti feladványnak. Annak ellenére, hogy már francia "soliter" elnevezés is a játék egyszemélyes feladvány jellegére (is) utal, a játék versenyszerűen is űzhető. A párbajhoz két 10x10-es négyzetes játékmezőt és két készletben, készletenként kb. 13 db bábut használhatunk.


A soliter-játék lényege, hogy egy valamilyen meghatározott alakzatban táblára felrakott bábukat az ütési szabályok betartásával egyetlen egy maradóig, mind leüssünk. Pontosabban: egy megoldást eredményező ütéssorrend megtalálása a feladat. Általános ütési szabály négyzetes táblán: bármelyik bábuval, vízszintesen, vagy függőlegesen (átlósan nem) átugorható a vele közvetlenül szomszédos egyetlen bábu, ha az mögött üres, érkezési mező van. Az átugrott bábut le kell venni a tábláról.

Szigorító szabály: az egymást követő ütésekben mindig más és más bábuval kell ütni. A játékosok ezzel ellenkező megegyezésének hiányában, mindig be kell tartani a szigorító szabályt is.

Versenyszerűen játszva két táblán két játékos egymásnak ad feladatot: Mindkét játékos felrak 13-13 bábut egy olyan elrendezésben, melynek leüthetőségéről, már korábban meggyőződött. Ezt követően egyszerre kezdenek neki a kapott feladványok megoldásának. Az nyer, aki előbb jegyzi le és adja át társának a helyes megoldást, vagy aki előbb jelzi, véleménye szerint nem lehet a feladatot megoldani.

A megoldás hibátlanságát közösen leellenőrzik. Ha hibásnak bizonyul, akkor a feladványt megfogalmazó jut tovább, feltéve, hogy ismeri feladványa megoldását. Az elsőként, de hibás megoldását átadó jut tovább akkor, ha ellenfele nem tudja bizonyítani (bemutatni) , hogy az általa adott feladványnak létezik helyes megoldása. Döntetlen nem várható. Akkor is az előbb jelző jut tovább, ha egyik feladvány sem megoldható. A megoldások leírásához, a feladványhoz használt 10x10-es tábla sorait és oszlopait 0-tól 9-ig terjedő számozással meg kell jelölni.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
10x10-es négyzetes játékmező; 13-13 különböző színű bábu
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
bárhol
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
15
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5