Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Tőtikék


A játék az ötödölőnek negyedölőre "egyszerűsített" változata. (Lásd még: mint "NÉGY A NYERŐ" is) A játékosok megállapodása szerint, bármilyen kiosztású táblán játszhatók, a mezők számával megegyező darab, fele-fele részben sötét és világos bábuval. Megegyezés hiányában a fent mutatott négyzetes elrendezésű, "szövetmintás" és a széléről befelé töltögetett táblát kell használni.

A táblára felváltva egyesével teszik le bábuikat a játékosok. Egyikük világosat, másikuk sötétet. A partit az nyeri, akinek sikerül négy darab bábuját egymás mellé leraknia (bármely irányban, azaz vízszintesen, függőlegesen, vagy átlósan).


A TŐTIKÉ-ben nem választható meg teljesen szabadon a lerakott bábu helye. Új bábu, csak a töltési irányoknak megfelelően: vagy a táblára rajzolt nyíl végére, vagy a már betöltött bábuig ütköztetve tehető le a táblára. Innen kapta a nevét a játék, hogy bábuikkal egy adott szabály szerint töltögetik a játékosok a táblát.


A játékmezőn kijelölt irányított töltögetési utakat olyan lejtős csatornaként szemléletes elképzelni, amelyekbe golyó alakú bá-bukat töltve, azok nyílirányban vagy a csatorna végéig, vagy a már korábban a csatornába töltött bábuknak ütközve kerülnek a helyükre. Az ábrán mutatott elrendezések mintája alapján szabadon készíthetők további, saját tervezésű versenytáblák.

Párbajt eldöntő szabály: 1:1 eredményű partik esetén, a kevesebb lépésben nyert versenyzőt kell győztesnek tekinteni.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
bármilyen kiosztású tábla; mezők számával megegyező darab, fele-fele részben sötét és világos bábu
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
15
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5