Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Tuskó

A játékosok körbeülnek egy tárgyat: egy fatuskót, amelynek a közepe ki van fúrva (tehát egy vastag falú henger, az egyik sík, kifúrt lapján áll), a felül lévő oldalon a lyuk körül öt szeletre van osztva a kör, sorban megszámozva: 1,2,3,4,5. Minden játékosnak van 10 gyufája. Az nyer, akinek elsőként fogynak el a gyufái.

Az első játékos dobókockával dob. Egy gyufát a sajátjaiból rátesz arra a szeletre, amit dobott, ha hatost, akkor beejti a lyukon. Ha akar, még egyszer dob. Ekkor, hogyha olyan számot dobott, amelyik szeleten már van gyufa, azt a gyufát le kell vennie onnan, a gyufa az övé lesz, és a következő játékos dob. Ha viszont olyan számot dobott, ahol nincs gyufa, oda lerak egyet a sajátjaiból (hatost a lyukba). Ekkor, ha akar, megint dobhat, a fentiek szerint, s ezt bármeddig folytathatja. Ha már csak kevés üres hely van, kockáztathat és megpróbálhatja betölteni az üres helyeket (ekkor vagy sikerül megszabadulnia egy száltól, vagy még egyre szert tesz), vagy átadhatja a dobás jogát a következő játékosnak.

A soron következő játékosnak egyszer mindenképp dobnia kell, csak utána adhatja át a dobás jogát. A játék több körön át folytatódik, azok a játékosok, akiknek elfogytak a gyufái, sorban kiszállnak, a helyezést a kiszállás sorrendje határozza meg.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
fa tuskó, gyufaszálak
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
megfigyelés
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
bárhol
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
15
Létszám: 
5
Szerencse/tudás: 
2