Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Francia kártya

Egy csomag francia sorozatjelű kártyával játszhatja 3-6 személy. 3, 5 és 6 résztvevő esetén a treff és káró színek 2 és 3 jelű lapjait kell eltávolítani úgy, hogy a lapok száma maradéktalanul osztható legyen a játékosok számával.

A játék célja

A Johanna ütéses kártyajáték, melyben cél a kör színű lapok ütésben történő elvitele, illetve a pikk színű kártyák elvitelének elkerülése. Színadási kötelezettség mellett felülütési kényszer nincs. Minden mozzanat jobbra tartással történik. A lapok rangsora alulról kezdve: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király, ász. Pozitív értékkel számoljuk a kör lapokat, negatív értékkel a pikk színűeket. A többi szín az elszámolás szempontjából semleges. A kör és pikk lapok értéke: 2-10-ig a kártyán lévő szám, bubi és király 10 pont, ászok 20 pont. A felsorolásból kimaradt kör dáma 10 pontot ér, míg a pikk dáma (a Johanna) -50 pontot. A kör lapok összes értéke +104, a pikkeké -144. Tehát minden parti után az elszámolásnál 40 pont a különbség.

A játék menete

Keverés és emeltetés után a játékosok egyenlő számban kapnak lapokat. Az első ütéshez az osztótól jobbra ülő hív ki tetszése szerinti kártyát, majd mindig az ütést szerző játékosé lesz ez a jog. A játékosok taktikázásán, ügyeskedésén múlik, hogy megszerzett ütéseikben mennyi kör és pikk lapot tudnak megszerezni. Az utolsó ütés elvitele után mindenki összeszámolja pikk és kör lapjainak értékét, és ezt a számot vezetik fel a pontozólapra. A Johanna megállapodás szerinti számú partiból áll. A játékot az a személy nyeri meg, aki az utolsó osztás eredményének felírása után a legtöbb pontot gyűjtötte.

A leírás a Kártyaváros multimédia CD-ROM kiadványból származik.

Játékkategória: 
kártyajáték
Beküldő: 
Csányi János
Szükséges eszközök: 
francia kártya
Kártya típus: 
francia 52 lapos
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
asszociáció
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
60
Létszám: 
4
Létszám min.: 
3
Létszám max.: 
6
Szerencse/tudás: 
3