Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Mocsár

A játék lényege a hatalom mámorának élvezete egy igazán hierarchikus játékostársadalomban.

A játékhoz francia kártya ajánlott, mégpedig annyi teljes pakli, hogy az összes lap kiosztása után minden játékosnak legalább 12 lapja legyen. Az osztás körben, jobbra halad, és mindig a legalacsonyabb rangú játékos oszt (az első játékkör még demokratikus, itt a leghaladóbb szellemű demokrata kever, és oszt). Ha a lapok az osztáskor nem érnek teljesen körbe (tehát a lapok számának osztói közt nem szerepel a játékosok száma), nem kell kétségbe esni, az osztótól legtávolabb ülők nem kapnak annyi lapot, mint az osztóhoz közelebb ülők. A játékot az osztótól balra ülő személy kezdi meg, a kör balra halad.

A játék kártyászati lényege a következő: A lerakott lapra a következő játékos csak nagyobb értékű lapot rakhat (szín nem számít), kisebb illetve azonos értékűt nem. Ha valaki nem tud rakni, passzol. Ha senki sem tud rakni a körben, tehát a passz körbeér, akkor a legutolsó lapot lerakó játékos hív, új kör indul. Az előző kör lapjai kikerülnek a játékmezőből, eztán nincs jelentőségük.

Egy fontos hadászati elem tovább bonyolítja a játékot: a hívó játékos nemcsak egy, hanem 2-3-4-(pakliszám x4) egyforma értékű lapot is lerakhat. Az utána következő játékosoknak ugyanennyit kell rakniuk, nagyobb értéku lapokból. Ha nem megy, passzolnak. Ha a passz körbeér, az utolsó lapot lerakó játékos hív.

A játékot az nyeri meg, aki legelőször megy ki, azaz akinek legelőször fogynak el a lapjai. A játék mindaddig megy tovább, amíg csak egy játékos marad.

A kimenetelek sorrendjét meg kell jegyezni, ez szabja meg a következő kör hatalmi pozícióit. Hogyan? A játék győztese a következő körben király lesz, az utána következő herceg, majd jön a kancellár. A közeptájt végzettek lesznek a polgárok (tetszés szerinti beosztással, pl. polgármester, kisbíró, írnok stb.). A három utolsó parasztsorba kerül. Ezek közt a legutolsó földönfutó zsellér lesz.

A következő körben a rangsor szerint ülnek a játékosok. A király kiválasztja trónját, és tőle balra sorakozik az egész társadalom. A zsellér a király jobbjára kerül (akit ez a momentum zavar, az tükrözheti az egész játékot). Az új kör osztással indul, a zsellér oszt, jobbra. Mindenki felveszi a lapjait, és ezután következik az a rész, ami miatt a játék megérdemli nevét. A három arisztokrata a három paraszttól lapokat kérhet: a király hármat a zsellértől, a herceg kettőt a második paraszttól, a kancellár egyet a harmadik paraszttól. Gyakorlatlan királyok kedvéért megjegyezzük, hogy érdemes három jollyt kérni. Így indul a következő kör. A gazdag gazdagabb lett, a szegény szegényebb.

A játék addig mehet tovább, amíg a játékosok többsége meg nem unja (általában a zsellérek unják meg legelőbb, a királyok szórakoznak a legtartalmasabban).

A játék egy királyok és zsarnokoskodni vágyok számára élvezetes kiterjesztése az, hogy játék közben a király alattvalóinak (és minden játékos az alacsonyabb rendûeknek) parancsokat adhat (pl. hátvakarásra, hűsítő felszolgálásra, stb). A parasztokat tájékoztatjuk, hogy mindennemű lázadás, fölforgató tevékenység, puccs, trónfosztás halállal bűntethető. A királyoknak jó szórakozást kívánok, és kemény kezû uralkodásra buzdítom őket.
Leírás: Jékely Gáspár 'örökös király' (Jekely@hanga.enzim.hu)

A mi verziónkban van még egy fontos elem, ami sokkal izgalmasabbá teszi a játékot:
Arról van szó, hogy a játék folyamán bármikor (akár az első kör előtt), amikor éppen nincs középen lap, bárki (zsellértől a királyig) kitehet egy paklinál 4, kát paklinál 6, többnél arányosan sok egyforma lapot, amelyek azonnal kiesnek a játékból. Innentől kezdve a lapok sorrendje megfordul: a 2-es lesz a legnagyobb lap, az ász a legkisebb (a jolly marad a legnagyobb lapnak). Ehhez az akcióhoz (éppen úgy, mint máskor) jollyk is felhasználhatóak, más lapok pótlására.

Ez a jelenség nagyon izgalmassá tudja tenni a játékot, nagy királyságok bukásához vezett már, ezért forradalomnak hívják (ahogy nálunk magát a játékot is). A következő és minden páros forradalmat ellenforradalomnak hívják.
Kiegészítés: Faragó Gergely (gergo@inf.bme.hu)

Játékkategória: 
kártyajáték
Beküldő: 
emese
Illusztráció: 
Csányi János
Szükséges eszközök: 
francia kártya; annyi, hogy mindenkinek jusson legalább 12 lap
Kártya típus: 
francia 52 lapos
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
sötétben
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
60
Létszám: 
12
Szerencse/tudás: 
2