Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Fajátékgyárak

Fontos fajáték gyártó a Miskolci Faárugyár, akik a két háború között szép eredményeket értek el még a német piacon is. Hazánkban a játékipar "szocialista fejlődése" 1948-ban kezdődött, amikor sorra alakultak a játékkészítő kisipari szövetkezetek. Ezzel párhuzamosan visszaszorították az eddig domináns kisipart és a nyugati importot.

Ennek hatására már 1951-ben súlyos gondok jelentkeztek mennyiségi és minőségi szempontból is. A játékok karácsony előtt elfogytak az üzletekből a választék 40-50 félére zsugorodott, az itthon gyártott játékok hamar tönkrementek. A minisztertanács a problémák megoldására 1952-ben létrehozta a Játék-felülvizsgáló Bizottságot. Mivel a bizottság munkája kevésnek bizonyult, hogy a gyors ütemű fejlődést biztosítsa, ezért szintén központi határozatra létrejött a Játéktervező Intézet 1953-ban. Feladatául tűzték ki, hogy a Játék-felülvizsgáló Bizottság elvi határozatait a gyakorlatban áttegye, vagyis tervezők, művészek és gyártók bevonásával hazai korszerű játékszereket tervezzen. Az intézet 1954. októberéig több mint 200 játékot tervezett, felszámolásáig három játékpályázatot írt ki. 1954. decemberében beindult a Játéktervező Intézet Híradója, amely havonta, kéthavonta jelent meg az intézet megszűnéséig, ami 1957. január 1-én be is következett. A tervezést, a fejlesztést a gyártókra bízták. A Játéktervező Intézet oktatással nem foglalkozott.

Az utolsó gyár, ami a nevében is fajátékgyár a Monori Fajátékgyár. Jelentős állami támogatással alakult át a Monori Kefegyárból. Termékeiket PULI márkanéven hozták forgalomba. Ezek főleg építőjátékok voltak. Sajnos a fajáték-gyártás számára -az államtól a monori és a debreceni gyáraknak -nyújtott 30 millió forintos támogatás elveszett ugyanis mindkét gyár a fejlesztés és a gépesítés után hamarosan felhagyott a fajáték-gyártással és más tevékenységbe kezdett. Ezekből az időkből származhatnak az alábbi fajátékok is.

Játékkategória: 
játékforgalmazás
Játékkategória: 
játékkészítés
Játékkategória: 
történelmi
Szerző: 
Gerencsér Kinga
Kapcsolódó linkek a Játékházban: