Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Origami darvak Japánért

Origami darvak Japánért

2011. tavaszán szörnyű katasztrófa rázta meg Japánt. A földrengés során sokan meghaltak, megsebesültek és kerültek kilátástalan helyzetbe. A világ aggódva figyelte az eseményeket és a tényleges segítségnyújtás mellett sokan szerették volna részvétüket, együttérzésüket kifejezni a szerencsétlenül járt ország életben maradt hozzátartozóinak. Ezért a Magyar Origami Kör kezdeményezésére a mi iskolánk –Gregor József Általános Iskola –Budapest- is felelevenítette azt a kedves japán szokást, mely szerint papírdarvak hajtogatásával erőt és bátorítást adhatunk a bajbajutottaknak a legnehezebb küzdelmekben is.

2011. március 24-én délután papírdarvakat hajtogattak a XVII. kerületi Gregorosok önként jelentkező csapatai. A rövid figyelemfelhívó beharangozás után a gyerekek lelkesen készítették el a kezdők számára nemes kihívásnak tűekinthető eredeti japán origami darvakat. Volt, aki a falra kitett, nagyban is kiragasztott hajtogatási menet alapján a csoport bevárása nélkül, egyedül is ügyesen meghajtogatta a papírmadarat. Sőt akadt olyan is, aki visszatérve a napközibe, megosztotta tudományát a többiekkel és harmadikos létére Ő tanította meg társainak a madár hajtogatását.

A program közben elmeséltük az ezer daru hagyományát és Sadako, a japán kislány megható történetét is, amelyet a márciusi katasztrófa rövid története és a daru magyar vonatkozásai mellett külön plakáton el is olvashattak az érdeklődők. A mintegy három órás program végére közel száz színes papírdaru díszelgett névadónk bronzdomborműve alatt. Ezek néhány nappal később felfűzve mint egy tarka zuhatag díszítették aulánk két korlátját egészen a nyári szünet kezdetéig. Az eseményről készült fényképekből kettőt feltettünk az internet részvétnyilvánításokat továbbító oldalára remélve, hogy ezzel mi is hozzásegítjük a japán embereket ahhoz, hogy fájdalmukon úrrá legyenek és vigasztalást, megnyugvást leljenek a nehéz megpróbáltatások után.

Kutasiné Kulcsár Krisztina

Játékkategória: 
origami
Kapcsolódó linkek a Játékházban: