Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Munkánk alapanyagául legjobb, ha a tartósabb, kemény lombos, kopásálló bükkfát választjuk, amely faárukereskedésben viszonylag kedvező áron és többféle méretben kapható.
Felhasználhatunk még kőrist és tölgyet is, de tudnunk kell, hogy ezek puhább fafajok, így bár fűrészelésük és megmunkálásuk könnyebb, viszont kevésbé tartósak.
Nagyon fontos a faanyag kiválasztása; csak jó minőségű faanyagból dolgozzunk.
Célszerű száraz fát vennünk, amelynek a nedvességtartalma már állandósult, ne legyen vetemedett, és ne legyenek benne csomók.
A kereskedelemben kapható faipari termékekből, amelyek már betöltötték funkciójukat, játékok is készíthetők. Ilyen termékek például a hurkapálcák, henger alakú és szögletes rudak, függönykarikák, golyók, fagyöngyök, csipeszek, spatulák, gyufák. Csak a fantáziánkon múlik, milyen termékekből készítünk játékot.

Az alapanyag, a faspatula, amely gyógyszertárakban vagy háztartási boltokban kapható.
Méretei: 150 mm hosszú, 19 mm széles, 2 mm vastag, többnyire bükk vagy nyár fafajból készül.

Az alkatrészrajzok átmásolásához szükségünk lesz pauszpapírra. A kiválasztott játékszer alkatrészrajzára fektessük rá a pauszpapírt, majd másoljuk át a vonalakat. Ezután a pauszpapírról másoljuk át a vonalakat kartonpapírra, majd vágjuk ki a sablonokat. Válasszuk ki az alkatrész vastagságának megfelelő, simára gyalult, mindkét oldalán szép rajzolatú deszkát. Rögzítsük rá a sablont, majd puha ceruzával rajzoljuk meg a körvonalát a faanyagon. A figurákat lehetőleg úgy helyezzük el, hogy a kisebb darabok szálirányban essenek, mert ellenkező esetben könnyen eltörhetnek.
Azoknál a rajzoknál, ahol furat is van, keresztvonalakkal jelöljük a furat középpontját is, hogy fúrás közben ellenőrizni tudjuk, hogy tartjuk -e a helyes irányt.

Az egyenes vágásokat kézi rókafarkfűrésszel, elektromos körfűrésszel vagy lyukfűrésszel végezhetjük. Kézifűrésszel úgy lehet egyenesen vágni, hogy a fát leszorítva tartjuk, és közben fél szemünket becsukva, lefelé nézünk a fűrészlap felső szélére. Ha a vágóélt bármelyik oldalról megpillantjuk, az annyit jelent, hogy vágásunk nem egyenes. Pontos vágásokhoz jelöljük be az irányt, ehhez használjunk vonalzót. Ha sok hasonló darab van, számozzuk meg azokat.

Zárt alakzatokhoz lombfűrész vagy lyukfűrész használható. A vágás előtt egy vezetőlyukat kell fúrni, ezen dugjuk majd át a lyukfűrész pengéjét. A lombfűrész pengéjének egyik végét szabaddá téve húzzuk át a lyukon, és utána újra csavarozzuk vissza a helyére.

Ívek kialakításához szintén lombfűrész vagy lyukfűrész szükséges, amellyel szép vágásfelületű, éles kanyarok is kivághatók. A durvább lombfűrész vastagabb faanyagok hajlatainak vágására alkalmas. Fűrészlapja tetszőleges szögbe állítható, ami megkönnyíti az ívek kivágását. A levágandó anyagot itt is rögzíteni kell kézzel vagy satuval. Mindvégig lassan vágjuk, és közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy az ív megfelelő -e.

Lyukfúráshoz kerekes kézi fúró, furdancs és kétsebességes elektromos fúrógép (10 mm-es tokmánynyílással) tökéletesen megfelel. A fúrás megkezdése előtt jelöljük ki árral a fúrandó lyuk helyét. Ha a fúró megakadna, húzzuk ki a lyukból, távolítsuk el a hulladék fűrészport, és fúrjunk tovább. Ha meghatározott mélységű furatra van szükség, jelöljük meg ezt a mélységet a fúrófejen egy ragasztószalaggal.

Kockákat és hasábokat legegyszerűbben a barkácsboltokban vagy fakereskedésekben kapható négyzet vagy téglalap keresztmetszetű lécek feldarabolásával készíthetünk.

Hajlításhoz először lágyítanunk kell a faanyagot, legegyszerűbb megoldás erre a főzés. A spatulákat főzzük legalább fél óráig tiszta csapvízben. Mindig pár darabbal többet főzzünk, mint amennyire szükségünk van, mert hajlításkor könnyen eltörnek. A forró spatulákat óvatosan, lassan és fokozatosan hajlítsuk a sablonformára, majd spárgával kötözzük rá, és legalább egy napig hagyjuk így száradni. Ha már teljesen kihűlt és újra kemény, akkor vegyük le a formáról. A spatula a kívánt alakú marad.

Korongokat különböző átmérőjű rudak feldarabolásából kapunk. Ügyeljünk a pontos fűrészelésre, hogy a felületeik párhuzamosak legyenek. Vágás után csiszoljuk le a széleket. Jelöljük meg a korongok közepét úgy, hogy előbb a középpontot szerkesszük meg, majd fúrjunk oda egy lyukat.

A darabok összeillesztésének többféle módját alkalmazzuk a könyvben.

  1. Fűzzünk át gumit vagy zsinórt a furatokon, és csomóval rögzítsük a végeket. A csomónál lévő furatokat szélesítsük ki annyira, hogy a csomó a mélyedésben elférjen.
  2. A köldökcsapos rögzítésnek is két módja van:
    • a munkadarabok teljes szélességét átfúrjuk, és a furatokon átdugjuk a beragasztott köldökcsapot. Így akár több darab is "felfűzhető" a köldökcsapra;
    • az egymáshoz rögzítendő két munkadarabba lyukat (csak mélyedést!) fúrunk. Az egyik furatba belenyomjuk a beragasztózott köldökcsapot, majd rányomjuk a másik munkadarabot.
    • Szorítsuk őket egymáshoz, amíg a ragasztó megköt.

Ragasztáshoz környezetbarát ragasztókat használjunk, mivel ezek emberre és környezetre teljesen ártalmatlanok (Henkel-termék: Pritt Mindentragasztó). Jól használható még a Pattex Super Fix vagy a Palma Fa Express. Szárazon a szilárdságuk nagy. Szobahőmérsékleten száradva kötnek meg. A ragasztót általában mindkét ragasztandó felületre felhordjuk, és a darabokat összenyomva szárítjuk meg.
A ragasztót vékonyan, egyenletesen hordjuk fel ecsettel vagy spatulával, majd a darabokat összenyomva szárítsuk meg. Az eszközöket használat után vízzel azonnal tisztítsuk meg. A megkötött ragasztó csak oldószerrel távolítható el.

A felület előkészítésénél ügyeljünk arra, hogy a játékok felülete sima legyen. Ez mind a megjelenés, mind pedig a biztonság szempontjából fontos. Csiszoljuk le az összes felületet, különösen ott, ahol a vágás a szálirányra merőleges.
A fa előkészítéséhez használhatunk kémiai anyagokat is, amelyek hatására a pácok jobban behatolnak a fába, a színhatás egyenletesebb lesz és a lakk jobban tapad. Ilyen anyag az aceton, amely a gyanta és az olajfoltok eltávolítására alkalmas.

Festéshez vízben oldható színes biopácok vagy olyan festékek alkalmasak, amelyek a CE (Conrention Europe) jel alapján megfelelnek az európai játékszabványoknak, és emberre, környezetre teljesen ártalmatlanok, valamint nyál- és verejtékállók. Nagyon népszerűek a vizes alapú akrilfestékek, ezek széles színskálában előállított, kis mennyiségben, készre keverten kaphatók és gyorsan száradnak. Jó a fedőképességük, és nyestecsettel finom vonalak húzhatók velük.
Ezek után már "gyerekjáték" a következőkben bemutatott gyerekjátékokat elkészíteni.

Játékkategória: 
játékkészítés
Szerző: 
Gerencsér Kinga
Beküldő: 
Szabó Laci
Kapcsolódó linkek a Játékházban: