Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Pentomino elemei

Nevezhetjük kirakós türelemjátéknak, agyafúrt puzzle-nek, okos Tetrisnek, vagy továbbfejlesztett dominónak, számtalan változata létezik az itthon kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb – és a gyerekek logikai, kombinatorikai készségei fejlesztésére remek lehetőséget nyújtó – geometriai fejtörőnek. Akár órákig, napokig is játszhatjuk, mivel egy szinte végtelen sok lehetőséget kínáló kirakósról van szó.

A pentominó készlet 12 különböző formájú (pl: T vagy L alakú) eleme öt egyenlő területű négyzetből áll. Ezekből az elemekből kell különféle meghatározott területű geometriai, vagy figurális (állatok, épületek, járművek stb.) alakzatokat kirakni. Az elemek ugyanúgy illeszkednek, mint a dominó, vagy a nyolcvanas évek népszerű számítógépes játéka, a Tetris elemei, csak az utóbbiaknál 2, illetve 4 négyzetből állnak az elemek, a pentominónál pedig 5-ből. Itt láthatók az elemek.

A pentominó alapváltozatát egyedül, táblás verzióját ketten is lehet játszani. Utóbbinál egyetlen 12 darabos (a 2 játékos között véletlenszerűen felosztott) készletből kell felváltva rakni egy négyzetrácsos táblára úgy, hogy egy elem sem ismétlődhet és nem fedhetik egymást. Az utolsó elemet lerakó játékos nyer, vagyis aki már nem tud több pentominó-elemet lerakni, az vesztett. Éppen attól izgalmas a játék, hogy már az első lépéstől komoly tervezést, stratégiai gondolkodást igényel.
Egyetlen készletből összesen négyféle (6×10-es, 5×12-es, 4×15-ös és 3×20-as) téglalap rakható ki. A 6×10-es téglalap lefedésére például 2339-féle megoldás létezik, de a 3×20-as téglalap már csak kétféleképpen rakható ki. Ez jelenti az egyik izgalmas kihívást, mivel – amellett, hogy a megfelelő alakzatkirakási stratégiák felismerése sok gyakorlatot igényel – nincs még általánosan elfogadott képlet az összes lehetséges kombinációra.

A pentominó egyszerűbb verzióit felső tagozatos általános iskolásoknak ajánlják, de vannak olyan összetett feladványok is, amelyek megoldása komolyabb matematikai szaktudást igényel. Számos bővített verziója ismert, haladó változataiban az elemek többszöri felhasználásából lehet kirakni különböző alakzatokat, kitölteni táblákat. A többek között Gál Péter matematika-számítástechnika tanár által is ismertetett verzió különösen azért izgalmas, mert az elemek és az alakzatok kitöltéséhez szükséges darabszámok között nem tudtak szabályosságot felfedezni. Minél több elem- és darabszámot használunk, annál bonyolultabbá válik a képlet, egyes feladványok megoldásához már a számítógépes segítség is kevésnek bizonyulhat.

A játék számtalan klónja közül a kisiskolásoknak már a háromszögekből, négyszögekből és ötszögekből kirakható Tangram is jó szórakozás lehet, a haladó szintet képviseli a többi között a dr. Nagy László által kifejlesztett pentominó HungarIQa, amelynek elemei a klasszikus pentominó-elemekhez képest meg vannak döntve.

Játékkategória: 
agytörő feladat
Játékkategória: 
pedagógia
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
kreativitás
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
6
Létszám min.: 
1
Létszám max.: 
2