Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Elvetemül veteményes társasjáték

Az előkészületek során minden játékos kap 10-10 articsóka kártyát, amiből összesen 40 található a dobozban. Ha 4-nél kevesebben játszanánk, a megmaradt kártyákat csak tegyük vissza a játék dobozába. Ezt követően az összes többi zöldségkártyát megkeverve képzünk belőlük egy húzópaklit és a játéktér közepére, mindenki által könnyen elérhető helyre helyezzük. Legutolsó simításként a húzópakli 5 felső lapját kiterítjük, ez lesz az ágyásunk.

Mindenki húz 5 lapot a paklijából, majd aki legutóbb evett friss, párolt vagy sült zöldséget, lesz a kezdőjátékos. Minden játékos a körében 5 lépést fog követni, amire segédletkártyák is fel fogják hívni a figyelmünket.

Első lépésként újratöltjük az ágyást, a húzópakliból annyi kártyát terítünk középre, hogy újra 5 felfedett lapot lássunk. Értelemszerűen ezt a lépést a kezdőjátékos most még kihagyja, későbbi körökben azonban már ő is végrehajtja.

Második lépésként betakarítjuk a termést, tehát a felfedett 5 lap közül egyet kézbe veszünk.

Harmadik lépés, és ez lényegében a játékos igazi köre, kijátssza a kezében lévő lapokat, addig és annyit, amennyit tud és akar. Fontos, hogy articsókát csak úgy nem lehet kijátszani, ellenben a veteményesünkben található különböző zöldségek más-más képességekkel segítenek minket, hogy ideiglenesen, vagy akár végleg megszabaduljunk a kertünket ellepett gazticsókáktól. A másik, amire oda kell figyelni, az a komposztálj vagy dobj el kifejezések! Előbbi ugyanis azt jelenti, hogy a húzópakli melletti komposztáló dobópakliba kell tennünk a lapokat, így azok véglegesen kikerülnek a játék körforgásából. Az eldobás során viszont a kártyákat csak a saját dobópaklinkba helyezzük, így azok később még visszakerülhetnek a kezünkbe.

A teljes igénye nélkül néhány zöldség, és hatásaik: a brokkoli articsókát komposztáltat velünk, a kukorica csak eldobatja, de az ágyásról is húzhatunk vele közben egy másik lapot, szintén a dobópaklinkba (ezért fontos, hogy az ágyást mindig csak a kör elején, és nem közben töltsük újra!), a vöröshagyma szintén articsókát komposztáltat, ugyanakkor ő nem a saját dobópaklinkba kerül, hanem egy másik játékoshoz kell átadjuk. Összesen egyébként 10 zöldségfajta található meg a játékban az articsókákon kívül, tehát elég változatos lesz a játék, ahogy ezzel a 10 képességgel próbálunk meg egyensúlyozva rendet tartani a kertünkben. No de lépjünk is tovább!

Körünk negyedik lépése a kezünkben maradt összes kártyánk eldobása a saját dobópaklinkba. Ezek a a kártyák a játék elején még általában a lehetőségeink hiánya miatt maradnak a kezünkben, hiszen nem rendelkezünk elegendő zöldségekkel, később azonban akár taktika húzás is lehet például egy vöröshagymát nem kijátszani, nehogy átkerüljön az ellenfélhez.

Végezetül, körünk utolsó, ötödik lépése a laphúzás, hogy a kezünkben újra 5 kártya legyen. Ez a lépés azért lett külön kiemelve, mert ha valaki nem játszott még korábban pakliépítős játékkal, a szabály elmagyarázza, hogy a saját dobópaklinkat milyen esetekben és milyen módon kell újrakeverni. De ami még ennél is fontosabb, itt derül ki, hogy mikor és ki nyeri meg a játékot. Ugyanis, bármikor, ha valakinek a húzás után megvan az 5 lap a kezében, és ezek egyike sem articsóka, a keze kiterítésével bejelentheti, hogy megnyerte a játékot.

Játékkategória: 
kártyajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
megfigyelés
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
15
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4