Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Játék az egész világ

Papírjáték kiállítás a Kiscelli Múzeumban

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma évtizedek óta gyűjt gyermekjátékokat. A XIX. századból származó gyönyörű porcelánfejű babák és napjaink Barbie játékai egyaránt gyűjteményünk részét képezik. A különböző korszakokból származó játékok magukon viselik az adott történeti és társadalmi környezet stílusjegyeit, s ezért különleges kultúrtörténeti értékkel bírnak. Az utóbbi tíz évben több alkalommal rendeztünk sikeres játékkiállítást, ahol e tárgyak bemutatása gyermeknek és felnőttnek egyaránt maradandó élményt adott. Ezt a hagyományt az idei évben is folytatni kívánjuk. A tervezett kiállítás-sorozat első eseményére márciusban kerül sor. Ekkor papírjátékokat mutatunk be. Az ezredfordulón szeretnénk kiállítani a fémből, majd a fából készült játéktárgyakat.

Tavaszi kiállításunkon elsősorban a nyomdai úton előállítható társasjátékok, papírból készült logikai és kirakó játékok, öltöztetőbabák lesznek láthatóak. A tárgyi anyag nagy része a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből származik, ez egészül ki a Nemzeti Múzeum játéktárának legszebb darabjaival, valamint magángyűjtők különleges tárgyai is gazdagítják a bemutatót. A kiállítás külön érdekessége a Csepregi-Horváth család hagyatékából származó papírjáték-együttes, amely négy generáció gyűjteményét vonultatja föl.

A kiállítás célja, a játék- és művelődéstörténeti vonatkozáson túl az, hogy a látogatók, elsősorban a gyermekek, minél szélesebb rétegének aktív elfoglaltságot biztosítson. Ezt szolgálja már a kiállítótér kialakítása is, hiszen a látogatóknak lehetőségük van arra, hogy egy képzeletbeli társasjáték mezőin áthaladva, bizonyos feladatok megoldása közben tekintsék meg a tárlatot. A szervezett foglalkozásokon szakképzett óvónők, pedagógusok segítik a gyermekeket abban, hogy a kiállításon látható tárgyak másolataival játszhassanak. A műtárgymásolatokon kívül társasjátékok is várják látogatóinkat a kiállítótérben.

A kiállítás védnöke: a Kis Áron Játéktársaság

M E G H Í V Ó

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma tisztelettel meghívja Önt a JÁTÉK AZ EGÉSZ VILÁG A papírjátékok története című kiállításának megnyitójára 1999. március 24-én 11 órára.

A kiállítást megnyitja: Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a Kis Áron Magyar Játéktársaság elnöke

Közreműködik: Fábián Éva mesemondó

A megnyitóval egyidőben a Motolla Műhely játszóháza várja az érdeklődőket.

Helyszín: Kiscelli Múzeum Oratóriuma és Szoborcsarnoka 1037. Budapest, Kiscelli u. 108.

Időpont: 
1999. március 24. 10.00 - 1999. június 30. 17.00
Helyszín: 
Kiscelli Múzeum
Rendezvény jellege: 
játszóház
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Kapcsolódások: 
Kiscelli Múzeum
CsatolmányMéret
kiscell.jpg17.22 kB