Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Intézményünk Országos Színháztörténeti Múzeumként alakult 1952. november 2-án. Első székhelyéről, az V. kerület Petőfi Sándor utca 2. szám alatti házból 1954-ben költözött át jelenlegi épületébe, az I. kerület, Krisztina körút 57. szám alatt álló egykori Áldássy-palotába.

1953-tól kezelésébe került a Bajor Gizi Színészmúzeum is, mely Bajor Gizi egykori budapesti villájában, a XII. kerület, Stromfeld Aurél utca 16. szám alatt nyitotta meg kapuit.

1954-ben költözött át a múzeum a Krisztina körúti épület I. emeletére. Az átköltözés után a megnövekedett létszámú múzeum osztályokra tagozódott: a vezetés mellett gazdasági osztály működött, a múzeumban pedig a tudományos és gyűjteményi osztály, valamint a könyvtár. Ugyanebben az évben nyitotta meg első állandó kiállítását "A magyar színészet hősi harca, 1790-1849" címmel.

1957-ben márciusában Színháztudományi és Filmtudományi Intézetté alakult: a Múzeum mellett ennek égisze alatt működött a Magyar Állami Filmarchívum is, a II. kerület Pasaréti út 122. szám alatt.

1959-ben az Intézmény kettévált: az önállósult Filmarchívum Magyar Filmintézet néven, az Országos Színháztörténeti Múzeum pedig a Színháztudományi Intézet keretein belül működött tovább egészen 1969-ig, amikor is felvette a Magyar Színházi Intézet nevet.

1991-ben Intézményünk felvette a sokoldalú tevékenységi körét kifejező, jelenlegi megnevezését, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) elnevezést.

Az OSZMI országos hatáskörű múzeum, állandó kiállítóhelye a Bajor Gizi Színészmúzeum.

Az OSZMI épületében található a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Irodája, és itt tartja üléseit az MTA Színház- és Filmtudományi Szakbizottsága.

Az OSZMI történeti gyűjteményei kutatási engedéllyel látogathatók. A szakkönyvtár, a dokumentáció, a központi adatbank szolgáltatási időben áll a szakemberek rendelkezésére.

Játékkategória: 
nem játékos
Működési mód: 
nincs info
Működési terület: 
nincs
Jogállás: 
nincs info
Levelezési cím: 
1013 Budapest, Krisztina krt. 57.
E-mail: 
oszmi@ella.hu

Nincs aktuális rendezvény, amelyet a szervezet rendez.

Nincs olyan rendezvény, amelyen közreműködőként most vagy a közeljövőben részt vesz.

Általa szervezett korábbi rendezvények:

Rendezvény címe Jellege Időtartam Település
100 év - 100 báb kiállítás 2004.6.1 - 2004.6.25 Pécs
100 év - 100 báb kiállítás 2003.9.21 - 2003.10.29 Budapest

Nincs korábbi rendezvény, amelyen közreműködőként részt vett volna.