Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Nomad társasjáték

A Nomad egy családi játék gyakorlottabb játékosok számára (10+). Története egy képzelt világban játszódik, ahol egy nomád törzs elhatározza, hogy átköltözteti a tábort egy távoli, ideálisabbnak remélt vidékre. Az ismeretlen területet a fővadász térképezi fel, és ahogy halad, időnként vadakkal is találkozik. A vadászat és a felfedezés áll a játék központjában, no meg a sámánok imái, amik meghatározzák az akciók kimenetelét.

A játékosok 10 fordulón át játszanak. Minden fordulónak három fázisa van. Az első fázisban a törzs sámánjai imádkoznak az istenekhez és ez meghatározza a következő fázis kimenetelét, valamint a játékossorrendet. A második fázisban a sámántáblán történt választás szerint a játékosok felfedezéslapkákhoz és állatkorongokhoz jutnak, a harmadik fázisban pedig megtörténnek az akciók: a felfedezések, a vadászatok és a tábor továbbmozdítása. A 10. forduló után a játék véget ér, mindenki összeadja a pontszámait, amit részben a felfedezett területekért, az elejtett vadakért, valamint a megtett távolságért kapnak. A legtöbb pontot szerző játékos a győztes.

A játék centrumában lévő sámántáblán dől el sok minden.

Az aktuális játékossorrendben választ mindenki egy szintet a sámánsziklán. Minél több lapkához akarunk jutni, annál kevesebb akciót végezhetünk a körünkben, és minden pozíciót csak egyetlen sámán foglalhat el. A sámántábla lehetővé teszi, hogy akár 5 lapkát is felvegyünk egy körben (további akcióvégzés nélkül): ezt az öt lapkát az aktuálisan elérhető 8 felfedezéslapka és a 3 állattoken közül kell kiválasztanunk. A felfedezéslapkák a következő fázisban kerülnek a tereptáblára, de az állattokenek azonnal – ha van számukra megfelelő hely.

Többféle állattal is találkozhatunk az ismeretlen vidéken. Ezek egy része amolyan prédaállat, amelyet a vadász egyedül is leterít, más részük viszont nagyragadozó, amellyel csak úgy lehet megküzdeni, ha a tábor a közelben (egy szomszédos mezőn) van, így más törzstagok is segítenek a vadászatban. A lelőtt állatok pontot érnek a játék végén, azonban arra is használhatók, hogy segítségükkel (felajánljuk a törzsnek) továbbmozdítsuk a tábort egy szomszédos mezőre. Minden lépés, amellyel közelebb érünk a kijelölt célhoz, az átellenben lévő sarokmezőhöz, növeli a játékvégi pontjaink számát.

A felfedezéslapkák lehelyezése csakis pontosan lehetséges, azaz a tereptípusoknak mindig illeszkedniük kell.

Azonban ezek a lapok az illesztéseiknél még színes amulettformákat is kiadhatnak, így általuk az akciófázisban további bónuszokhoz juthatunk. Egy sárga vagy kék kerek szimbólum esetén ragadozó vagy prédaállatot húzhatunk a zsákokból, egy rózsaszín amulettért pedig választhatunk az amulett-tábláról. Itt egy-egy aranyszínű koronggal takarjuk le az egyszer választható bónuszakciókat. Rózsaszín amulettakció néhány tereppont letakarásával is nyerhető.

A játék végén sok pontot szereztünk a különböző összefüggő területekért, amelyek közül némelyik könnyebb, másik jóval nehezebb módon kiépíthető, és mindegyik kicsit másképp ad pontokat.

A Nomad játékban ugyan mindenki magának építi a tájat, de ez korántsem jelent szoliter élményt. Az első két fázis során épp elegendő interakcióba keverednek a játékosok, azonban a saját táblájuk felett a döntést csak egyedül gyakorolják.

Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
60
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4