Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Rummikub társasjáték

A táblák felállítása után az osztó minden játékosnak 14 lapot oszt, kivéve a kezdőjátékosnak, aki 15-öt kap. A kezdőjátékos ezután megnézi le tud e a szabályok szerint 33 pontértékű lapot letenni a tábláján szereplő lapokból. Ha erre még nem képes passzol és húz egy lapot a talonból, majd átadja a lepakolás lehetőségét a mellette ülő játékosnak.

A lapok lerakásának három alapvető feltételnek kell megfelelniük, illetve csak így szerepelhetnek lerakva:

Legkevesebb három lapnak kell együtt szerepelniük.
A lapok csak egymás után következhetnek sorrendben 1-től 13-ig és csak azonos színűek lehetnek. Az 1-es elé és a 13-as után nem lehet lapot helyezni.
Egyazon számmal rendelkező lapok sorozatként, különböző színekben is lerakhatóak (értelemszerűen három vagy akár mind a négy színnel).

Miután megtörtént a lepakolás, a játékosok a lepakolt sorokat és sorozatokat alkotó lapok segítségével, azok felhasználásával újabb sorok és sorozatok létrehozásával, vagy egyszerűen a már meglévők bővítésével tudnak a lapjaiktól megszabadulni. A lepakolást és a lapokkal történő esetleges variálást követően is minden sorra kerüléskor lapot kell húzni.

A jokerrel ugyanúgy bármely lap helyettesíthető, mint a kártyás röminél, lepakoláshoz is felhasználható, sorban és sorozatban egyaránt. Ha sorban helyezkedik el, az adott lappal lehet kiváltani, ha sorozatban – két ugyanolyan, de különböző színű lap, meg a joker – egy harmadik színnel (vagy akár a maradék kettő színnel) váltható ki. Fontos, hogy a kiváltott jokert a kiváltáskor mindjárt fel kell használni, azaz lap a lerakást követően semmikor sem kerülhet vissza a táblára. Ha osztásnál kerül a joker az egyik játékoshoz, a többi laphoz hasonlóan ő dönti el mikor kívánja azt felhasználni.

Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
asszociáció
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
8
Játékidő: 
30
Létszám: 
4
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4
Szerencse/tudás: 
4