Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Carcassonne társasjáték

Verseny a legjobb területekért
A Carcassonne egy egyszerűbb stratégiai játék, melyben több pontot kell összegyűjtenetek, mint játékostársaitoknak. Ezt úgy tudjátok megtenni, hogy jókor, jó helyre teszitek le embereiteket a folyton bővülő terepen.

A játék elején ki kell tennetek az asztal közepére a kezdődarabot, amelynek a hátlapja a többitől eltérő. A többi lapkát képpel lefelé tegyétek félre egy könnyen elérhető helyre, ahonnan majd húzni fogtok. Ezt követően mindegyikőtök magához veszi valamelyik szín bábuit. Ezekből egyet-egyet helyezzetek fel a pontozótáblára. Ha megvagytok, kezdődhet az első kör.

Egyszerre mindig csak egyikőtök cselekszik. Az első teendő egy lapka felhúzása és az asztalon lévő többi elemhez illesztése. A lapkákon szerepelhet farm, vár, út, kolostor, kereszteződés, egyszerre akár több minden is. Fontos, hogy miként helyezitek le az elemet, ugyanis a rajtuk szereplő területeknek illeszkedniük kell egymáshoz. Út csak útban folytatódhat, a várat nem lehet megszakítani egy kolostorral, és így tovább.
A lapka lerakása után dönthetsz úgy, hogy egy bábut is felhelyezel a rajta szereplő egyik területre. Az így lerakott figura elfoglalja azt a területet és akár pontot is hozhat neked. Csak akkor rakhatsz le figurát a területre, ha a hozzá csatlakozó többi lapkán szereplő része még nincs elfoglalva. Például ha egy három elemből álló farmon már áll egy figura, akkor hiába egészíted ki még egy területtel, nem rakhatsz le oda figurát… viszont ha ügyesed lehelyezed egy közeli helyre, rárakod a bábud, majd összekötöd egy későbbi lapka segítségével a nagyobb farmmal, neked is lesz azon a területen egy figurád.

A pontozás minden területnél máshogy működik.
Az út akkor készül el, ha mindkét vége beér egy városba vagy kereszteződésbe – akár egy kört alkotva ugyanabba. Ekkor a rajta lévő bábu gazdája annyi ponttal lesz gazdagabb, ahány elemből az út felépült. A bábut vegyétek le, később újból lerakhatjátok.
A vár akkor készül el, ha a fal körbeért, nincs megszakítva. A város pontértéke kétszer annyi, mint ahány lapkából és címerből áll. A pontozás után a figura lekerül, újra lerakható.
Ha a kolostort teljesen körbevettétek a lapkákkal, a rajta lévő figura kilenc pontot ad, majd lekerül a tábláról.
A farmok pontozására csak a játék legvégén kerül sor.
Ügyes taktikával és szerencsés húzásokkal lehetséges, hogy sikerül ugyanarra a nagyobb területre több játékosnak több bábut is felhelyezni. Ebben az esetben annak adjátok a pontot, aki több figurával képviseli magát a területen. Döntetlen esetén mindannyian megkapjátok a pontokat.

Mikor az utolsó lapkát is felhelyeztétek az asztalra, véget ér a játék és jöhet az utolsó pontozás.
A befejezetlen utakért annyi pont jár, ahány szakaszból állnak, a befejezetlen város minden területe és a rajtuk szereplő címerek egy-egy pontot hoznak, a kolostoron álló bábu pedig egy-egy pontot kap a körülötte lévő lapkákért és plusz egyet magáért a kolostorért.
A farmok pontozásánál össze kell számolnotok azokat a befejezett várakat, amiket a farm területe érint. Ezt meg kell szoroznotok hárommal és meg is kapjátok, hogy hány pontot ér a figurátok.

Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
játékforgalmazás
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
45
Létszám: 
5
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
5
Szerencse/tudás: 
2