Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Carrom tarsasjáték

A Carrom táblajáték, egy 74 cm oldalú négyzet a pálya alapja. A pályát furnérlemezből készítik, az oldalakon fa falak vannak. A tábla négy sarkán lyukak vannak, ezekbe kell a nagyobb „ütő” bábuval (striker = csatár) beütni a kisebb bábukat (carrom-men), és a királynőt (queen). A pályát a jobb csúszás érdekében porral, általában bórsavval szórják be a játék elején. A tábla sarkaiban lévő lyukak átmérője 4,45 cm, ezekbe kell a 3,1 cm körüli méretű bábukat belökni. A játék elején az összes bábut egy tradicionális állásba helyezik (a tábla közepén lévő körben úgy helyezik el a bábukat és a királynőt, hogy a kezdőjátékos hat bábuja Y-formában legyen, középen a királynővel, és az Y mindhárom ágába három bábuja kerül az ellenfélnek és 1-1 a kezdőnek), és a kezdőjátékos az alapvonalról szétbontja a kezdőállást. Az alapvonal a tábla végével párhuzamos, minden lökést innen kell kezdeni. A bontás után hasonló a helyzet, mint a biliárdsportokban, addig lehet lökni, amíg sikerül a lyukakba ütni a bábukat. Mindkét játékos kilenc bábuval kezdi a partit (ami a snookerben frame, az itt board = tábla), a cél az, hogy mindegyiket lelökjék. Amelyik játékos letisztítja a táblát, az nyeri az adott játékot, mégpedig annyi – null-ra, amennyi bábuja az ellenfélnek marad, hasonló rendszerű sport a curling vagy a bowls. Csakhogy a carromban a vesztes is szerezhet pontot, ha a királynőt ő lökte le, sőt, így akár pontszámban meg is nyerheti a partit.

A királynő ugyanakkora, mint a bábuk, semleges színnel van megjelölve. Pontértéke változó, a WSC-ben (World Series of Carrom = Carrom Világsorozat), ha egy játékosnak 7-9 bábúja van még a táblán, amikor lelöki a királynőt, akkor három pontot ér a királynő, ha 4-6, akkor 4-et, és ha 1-3, akkor 5-őt. A királynőt nem elég lelökni, hanem biztosítani kell a pontjait, mégpedig úgy, hogy a királynő lelökése után egy saját bábut is a lyukba helyez a játékos. Ha nem sikerül biztosítani a pontokat, akkor a királynő visszakerül a tábla közepére.

A játékosoknak azokban a partikban, amikor ők kezdenek, lehetőségük van emberelőnyt használni, ami azt jelenti, hogy az abban a játékban szerzett pontjaikat megduplázhatják, ha megnyerik a partit. Viszont ha veszítenek, az ellenfél kap 5 bónuszpontot. Amennyiben egy játékos úgy dönt, hogy nem él az emberelőny lehetőségével, úgy az ellenfele kapja meg a lehetőséget. Egy meccsen egyszer lehet emberelőnyt használni.

Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
játékforgalmazás
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
könnyű
Életkor min.: 
8
Létszám: 
2