Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Catan Felfedezők és kalózok társasjáték

A 4. kiegészítő a magyar Catan telepesei alapjátékhoz, mely 5 új forgatókönyvet és 3 küldetést tartalmaz.

Ha a szigeten már nincs újdonság, itt az idő, hogy elhagyd azt!
Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy nem egy, hanem 3 sziget lesz a térképen. A játék kezdetén csak a szülősziget nyersanyagai ismertek, majd hajókat építünk, elhajózunk a többi szigetre és felfedezzük őket. Ha egy még ismeretlen területen fejezed be mozgásod, az a területlapka felfordítódik és ekkor kerül rá egy szám lapka és aki felfedezte megkapja az adott nyersanyagot.
A felfedezendő terület küldetésenként változik, általában 16 és 32 lapka között.

A településeken és városokon túl, már kikötőket is lehet építeni, mely a településekhez hasonlóan nyersanyagot tud termelni a kör elején. A kikötő megépítéséhez 2 gabona és két érc kell majd, és a játék végén 2 győzelmi pontot ér. Az, hogy hány pontot kell elérni a győzelemhez, függ majd az adott küldetéstől.

Az a fránya kocka!
Előfordul, naná, hogy előfordul, hogy nem dobjuk ki azt a számot, ahol a városunk van. Sebaj, végre erre is találtak vigaszdíjat - ugyanis, ha a dobás után semmilyen nyersanyagot nem kapsz, kompenzálásul jár neked egy arany. Két aranyért pedig vásárolhatsz egy tetszőleges nyersanyagot. Ez a mechanizmus, amúgy már pár Catan változatban előfordult korábban. Az arany kiváltképp jól jön majd, ha a kalózok elől menekülsz.

Vélemény:
Ez a kiegészítő egy igazi vérfrissítés, új területekkel, új szabályokkal. A játék sokkal változatosabb, gördülékenyebb lesz.

Amire szükséged lesz hozzá:
Az alapjáték - Catan telepesei - 2.kiadás (magyar)

Használható az angol, 4. kiadású (fafigurás) Catan alapjátékkal és kiegészítőivel?
Ez a kiegészítő újabb kártyákat nem ad a játékhoz, csak lapkákat. A tájlapkák viszonylag vastag kartonból készültek, méretük azonos a többi kiegészítőjével. Egyedül a keret az, aminek illesztése eltér az angol változatban lévőtől - ám, ha a keretet nem használjátok, akkor minden gond nélkül használható a kiegészítő az angol kiadással is.

Használható a korábbi magyar, 1. kiadású (fafigurás) Catan alapjátékkal és kiegészítőivel?
Ez a kiegészítő újabb kártyákat nem ad a játékhoz, csak lapkákat. A tájlapkák mérete azonos a többi kiegészítőjével. Egyedül a keret az, amit nem fogtok tudni összeállítani, mert a régi kiadásban az ugye nem volt - ám, ha a keretet nem használjátok, akkor minden gond nélkül használható a kiegészítő a korábbi, magyar kiadással is.

Vannak hozzá további bővítések.
Ha még több változatosságra vágysz, akkor variálhatod a játékot a különböző kiegészítőkkel.
Ha tengerre szállnál: Catan telepesei - 2.kiadás: Tengeri utazó
Ha barbárok ellen küzdenél: Catan telepesei - 2.kiadás: Lovagok és városok
Ha kereskednél: Catan telepesei - 2.kiadás: Kereskedők és barbárok

Hogyan játszhatjuk ketten?
Egyik lehetőség, hogy az alapjáték mellé beszerzed a fenti 4. kiegészítőt, vagy a 3. kiegészítőt, a Traders & Barbarianst, ezzel már ketten is játszhatjátok.

Ha kompletten szeretnél 2 fő részére egy teljes Catan játékot, amihez nem kellenek kiegészítők, akkor ajánljuk neked a Catan telepesei kártyajátékot 2 játékos részére.

A kártyajátéknak van egy másik, felújított, angol kiadása - The Rivals for Catan - mely a magyar változathoz képest könnyebben tanulható, kiegyensúlyozottabb lett és kiegészítők is kaphatóak hozzá.

Játékkategória: 
táblajáték
Játékkategória: 
társasági játék
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
stratégia
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
nehéz
Életkor min.: 
12
Játékidő: 
90
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4