Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.

Ezt akkor tudjuk játszani, amikor télen vagy rossz idő esetén beszorulunk a szobába. Kiválasztunk magunk közül egy játékvezetőt. Mind leülünk, a vezető szembeül velünk. Térdünkre tesszük a kezünket, a vezető pedig mondja:

Repül a, repül a, repül a, repül a - gólya!
Repül a, repül a, repül a, repül a - kályha!
Repül a, repül a, repül a, repül a - szék!
Repül a, repül a, repül a, repül a - légy!

Annyi "Repül a"-t mond, amennyit akar, és bármit mondhat, ami eszébe jut. A végén fölemeli mindkét kezét a térdéről. Ha olyat mond, ami valóban repül, akkor mi is fölemeljük, ha viszont olyat, ami nem, akkor mi a térdünkön hagyjuk a kezünket. Aki eltéveszti vagy túl lassú, zálogot ad, amit a játék végén kiváltunk.
Persze a "valóban repül" azt jelenti, hogy a maga erejéből repül. Ha pl. a labdát eldobjuk, vagy szappanbuborékot fújunk, azok is repülnek, de nem a maguk erejéből, a dobás, fújás következtében való repülés pedig nem számít, hiszen ha a széket eldobja egy erős ember, az is repül. Tehát ha a vezető azt mondja: Repül a, repül a - labda (vagy szappanbuborék), akkor lent kell hagynunk a kezünket, másképpen zálogot adunk.
A zálogkiváltásnak nincsen önálló játéka. Az esetek többségében úgy történik, hogy egyikünk (itt legtöbbször a játékvezető, hiszen neki biztosan nincs zálogja) letakarja egy kendővel vagy bármi mással az összegyűlt zálogokat, egyet megfog a kendő alatt, a csapat pedig megszabja, mit kell tennie a zálog tulajdonosának, hogy a zálogot visszakapja. Ez lehet játék (mondja el pl. az Egy, érik meggy kezdetű mondogatót, vagy egy nyelvtörőt háromszor egymás után), de lehet más is: szaladja körül háromszor a szobát, vagy kerülje meg féllábon ugrálva, énekeljen valamit, mondjon el egy verset stb.Kép
Játékkategória népi játék
Szerző Lázár Katalin
Beküldő Lázár Katalin
Adatközlő Bradács Mária
Gyűjtő Penyige Margit
Játék tömb szellemi
Típuscsoport szellemi ügyességi
Típusszám 4.3.110.0
Dialektus csoport Alföld
Gyűjtőhely Nyírbéltek
Megye (1913-as felosztásban)
Forrás Népi Játékgyűjtemény -Zenetud.Int.
Forráson belüli azonosító LSZ 46872
Gyűjtési idő 1955
Magyarázat
Kapcsolódó linkek a Játékházban
Utolsó módosítás 2007.06.29.