Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Origami feketén-fehéren

A cím kiválasztása könnyű volt, de amikor hozzákezdtünk a feladat megoldásához kiderült, hogy nagyon nehéz lesz olyan figurákat, és papírt választani, ami igazán szép és mutatós. A témához az ihletet maga a kiállító helység adta. A Ludvig galéria fehér vászon függönyei és a szép spot lámpákkal megvilágított óriási fekete paravánok sugallták a fekete-fehér színekben való hajtogatást.

Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Kép6

A kiállításon sokféle papír és technika mutatkozik be. Zsebe József elegáns, a figura jellegzetes vonásait tükröző kartonpapír hajtogatásai mellett megtalálhatjuk Horn Ákos már majdnem szoborszerű munkáit.

Budai Pétertől bogarakat és legújabb nyuszi hajtogatását láthatjuk, valamint képei közül a legérdekesebbet, az egy papírból hajtott fekete-fehér állatokat (zebra, koala, stb.).

A fehér vászon függöny előtt Horváth Ákos fehér papírból készített kuszudamái függenek. Különösen szép látványt nyújtanak a délelőtti fényben ahogy a nap megvilágítja ezeket az áttört gömböket.

A budapesti, pécsi valamint a mohácsi origami kör munkái a sok féle stílust és témát tárja elénk. A dobozok, gömbök, geometriai formák, teatasak képek megmutatják mennyire sokszínű ez a művészeti ág.

Ami még szokatlan lehet a szemlélő számára, az újságpapír hajtogatás. Ebből a mindenki számára értéktelen papírból is lehet remekműveket készíteni. Bár hajtogatása elég nehéz a papír rossz minősége miatt, mégis nagyon kellemes hangulatú képek kerekedtek ki ebből az ötletből.

A kiállítók között van még Fábián Zsolt, Bedy Gergő és Lippai Gábor is.

A kiállítás célja az volt, hogy mindenki megmutathassa saját stílusát, origami világát egy közös téma köré rendezve. A fekete-fehér szín nagyon lekötötte és behatárolta a lehetőségeket, de egyben összerendezte a témát, és eleganciát teremtett a kiállító terembe.

Reméljük, hogy akik megnézik majd ezt a közös alkotást, sikerül egy kicsit komolyabb, művészibb képet kialakítaniuk magukban erről a művészeti ágról.

A kiállítás keretében tekinthetők meg az Origami ékszerek című pályázatra beküldött alkotások is.

Leírás: Wogerné Sági Judit, a Pécsi Origami Kör vezetője

Időpont: 
2001. május 1. 10.00 - 18.00
Helyszín: 
Ludvig Galéria
Szervező(k): 
Pécsi Origami Kör
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
ingyenes rendezvény
További információ: 

hétfőtől péntekig 9.00-17.00; szombaton 9.00-12.00

CsatolmányMéret
fekete-feher-1.jpg19.45 kB
fekete-feher-2.jpg7.21 kB
fekete-feher-3.jpg11.25 kB
fekete-feher-4.jpg28.58 kB
fekete-feher-5.jpg10.54 kB
fekete-feher-6.jpg25.76 kB