Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

XIII. Nemzetközi Sárkányeresztő Fesztivál Beszámoló

PÁKOZDON SÁRKÁNYOZTUNK

Pákozd község Önkormányzata és a MJBT Tako tagozata szervezésében Pünkösdi sárkányeregetésre hívtuk Barátainkat.

A Társaság Vezetésének egyetértésével más alapokra helyeztük a Találkozó szervezését és ez az előzetes értékelések alapján meghozta a várt eredményt.
Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Társaságunk főtitkára BASSA Zoltán úr jelen volt a Találkozó megnyitóján. A megnyitón jelen volt továbbá őexelenciája Chalermpon AKE-URU úr a Thaiföldi Királyság Nagykövete és Felesége. A Találkozó házigazdája TAKÁCS János polgármester úr volt.

A Találkozó a sárkányeregetésen kívül egyéb programokat is kínált a résztvevőknek és látogatóknak egyaránt amit, már a helyszínen többször megköszönték a szervezőknek és a Művelődési ház igazgatónője -Kissné Vörösmarty Mária- által kitűnően irányított rendező gárdának. Biztonságunkról a helybeli Polgárőrség, valamint a Rendőrség járőr kocsikkal folyamatosan gondoskodott. Ennek köszönhetően ebben az évben nem történt olyan esemény amely a résztvevők nyugalmát megzavarta volna.

Sárkányeresztő Barátaink megtisztelték jelenlétükkel Találkozónkat az alábbi országokból:
- Ausztria,
- Franciaország,
- Hollandia,
- Németország,
- Thaiföldi Királyság
és természetesen a magyar Sárkányeresztők egyre népesebb tábora is, akik közül szeretném kiemelni azokat a Tagtársainkat akik sokat segítettek a Találkozó támogatásában, szervezésben és a helyszíni lebonyolításban egyaránt, így
Dr ARZ Ferenc, aki a külföldi és egyben legfontosabb összekötő kapcsunk,
DUCSAI Barnabás, álnevén www.papirsarkany.hu, anyagi támogatást és a Játszóház részére 100 db sikló sárkányhoz kaptunk építési anyagot, de az első perctől a világhálón is meghirdette programunkat, HEGYI Ágnes, aki a fővárosi szervezési munkákat támogatta és segítette, SZATAI Miklós és Családja. Miklós az RTL Klub adásában népszerűsítette Találkozónkat, elvállalták és hősiesen helytálltak a Játszóházban a 100 db. sárkány elkészítésében, ahol oktatták a leendő sárkányeresztőket az építés rejtelmeire.

Röviden a két nap programjáról, remélve, hogy akik olvassák soraimat kedvet kapnak rá, hogy a jövő évben meglátogassák rendezvényünket:

Június 07. - szombat
Gyermekműsorral (Ingókövek citerazenekar, Edelweis német néptánc csoport, a Kossuth Lajos Művelődési ház néptánc csoportja és az Abajka citera zenekar) egybekötött megnyitó a Művelődési ház udvarán. Ezt követően két Fehérvári lovas huszár felvezetésével átsétáltunk Klusoczki Imre házához ahol egy hagyományos falusi portát tekintettünk meg élvezve a házigazda szíves vendéglátását is.
Utána irány a "Sárkány hegy" ahol a továbbiakban minden a sárkányeregetésről szólt, igaz váltakozó erősségű szélben. A különleges látnivalóról Prinya SUKCHIT thaiföldi sárkányeregető barátunk gondoskodott, rögtönzött kiállításának bemutatásával, akit a tavalyi sárkányreptetésen ismertünk meg és a Nagykövet úrnak köszönhetően most is találkozhattunk Vele. A kedvező időjárásnak köszönhetően az estét is jó hangulatban a hegyen töltöttük, együtt sütöttünk, főztünk és természetesen a sárkányok is repültek a növekvő hold irányába.

Június 08. - vasárnap

Részünkről az időjárás kegyes volta miatt elsődlegesen a reptetéssel voltunk elfoglalva. Az Önkormányzat jóvoltából azonban színes programon vehettek részt a látogatók, gyermekek, illetve a több országból érkezett sárkányos feleségek is.
Székesfehérvárról kerékpár túra indult a Sárkány hegyre. Odafent volt gyermek kerékpár ügyességi verseny, Henna festés, sárkány készítés, origami sárkány és csuhébaba készítés, rajzverseny gyermekeknek, báb előadás, a ceglédi Thai Boksz klub bemutatója, nagy sikere volt Klusoczki úr fogatának, akinek lovai fáradhatatlanul járták a hegyoldalt a gyerekekkel, hogy a sárkányokat lovas kocsiról is megnézhessék.
Közben a közösségi sátor mellett készült a gulyásfőző verseny győztesének titkos receptje szerinti finom étek 150 fő részére. Köszönet érte TAKÁCS János Polgármester úrnak, aki meghívta a Találkozó résztvevőit és rendezőit egy tál ételre és a hozzá illő kitűnő itókára.
Amint besötétedett megtelt a parkoló és a hegyoldal sárkányeregetőkkel és nézelődőkkel, mert a csúcs ugyebár az éjszakai reptetés, amikor különféle világító eszközökkel szereljük fel a sárkányokat.
A Játszóház sikerét mutatja, hogy sok olyan sárkányt láttunk az ég boltozatján amik nap közben készültek és készítőik estére újból a hegyen voltak. Jellemző, hogy éjfélkor még mindig repültek sárkányok.

Amint péntek az érkezés napja, úgy hétfő a hazautazásé, reméljük, hogy jövőre ismét találkozhatunk Barátainkkal. Köszönet mindenkinek aki segítette munkánkat, hogy ez a Találkozó ilyen formában megvalósulhatott. A Találkozó további eredménye, hogy esetleg lehetőséget kapunk arra, hogy az Óvónők és Tanárnők részére egy kurzust levezessünk sárkányépítés vonatkozásában a nád szedésétől az építésen keresztül a Sárkány hegyi reptetésig.

Budapest, 2003. június 16.

ANDAHÁZY László tagozatvezető

Játékkategória: 
sárkányeregetés
Beküldő: 
Szikora Imre
Kapcsolódó linkek a Játékházban: