Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Pikk-Pakk

Sorokat és oszlopokat tologatnak a versenyzők, arra törekedve, hogy a saját színükkel kerítsék be a célgolyót. Az a teljes sor (oszlop) tolható el, egy lépésben mindig egy pozícióval, amelyben a lépő színe határozott többségben van.

Versenyszabályok:
Megállapodnak a játékosok a kezdőállás kialakításában. Ez történhet úgy, hogy nyitáskor csak egyetlen, a célgolyó van a 9x9-es tábla közepén és a játékosok felváltva, egyenként tetszőlegesen választott helyre rakhatják le saját golyójukat (24 db-ot világos és 24 db-ot sötét) úgy, hogy a tábla szélső pozícióit üresen hagyják. Ha bármelyik játékos kéri, akkor az ábrán mutatott állásból kell indítani a játékot, világos kezdési jogával. Ha egyenkénti felrakással alakítják ki a nyitóállást, akkor sötét kezdi a lerakást és világos (akinek az utolsó golyója letételekor nincs választási lehetősége) kezdi a meg a tologatást.

A nyitóállásból kiindulva, az első lépésben világos, azt a teljes sort (vagy oszlopot) tolhatja el egy pozícióval, amelyben többségben van. Sötét válaszlépése úgyszintén egy teljes sor (vagy oszlop) egy pozícióival történő elmozgatása, de ebben sötét golyóknak kell többségben lenniük. Újra világos, majd újra sötét és így tovább váltakozva következnek lépésre. Lépésenként mindig 7 db golyó mozgatható el, ha abban legalább 4 db golyó a lépő játékosé.

A partit az nyeri, aki a társát megelőzve keríti be a saját színével a célgolyót (azt négy oldaláról érintve, vízszintesen is és függőlegesen is). Az ábrán mutatott állásban például sötét, a nyíllal jelölt tolással nyeri a partit.

A tologatásoknak korlátot szab a játékmező határa, a parti végéig az összes golyó a táblán marad.

Párbajt eldöntő szabály: az 1:1 eredményű párbajok esetén, a kevesebb lépéssel nyert játékost kell győztesnek tekinteni.

Játékkategória: 
táblajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
9x9-es tábla; 24 db-ot világos és 24 db-ot sötét bábu
Tábla típus: 
speciális forma
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
12
Játékidő: 
15
Létszám: 
2
Szerencse/tudás: 
5