Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Zsírozás kártyajáték

32 lapos "magyar" kártyával játszhatja 2-4 személy.

A játék célja

Ütésekben minél több ász és tízes lap elvitele. A kártyáknak nincs rangsora és pontértéke, csupán az elvitt ászok és tízesek száma értékelhető. Egy kihívott lapot csak azonos jelzésű lappal - alsót alsóval, ászt ásszal - lehet megütni, azaz elvinni. Különleges funkciója lesz a VII jelzésű lapoknak. Ezekkel minden ütés elvihető.

Kétszemélyes játék

Keverés után 5-5 lapot kap mindkét résztvevő. A maradék csomag húzható talon lesz. Minden elvitt ütés után ebből egészítik ki lapjaikat ötre. Az osztó ellenfele hív ki az első ütéshez tetszése szerinti kártyát. Ez a leírtak szerint üthető, illetve tetszés szerinti lap adható. Egy kihívott kártyát többször is lehet ütni. Példa: ászra ászt rak az ellenfél, ezt a hívó újra ütheti ásszal vagy hetessel. Ellenfele is így járhat el. Az ütés végén az összes lapot az a játékos szerzi meg, aki az utolsó hetest, vagy hívott lappal azonos kártyát tett. Az ütést nyerő játékos húzhat elsőként a talonból és hívhat ki a következő ütéshez. Az a személy nyeri meg a játékot, aki ütéseiben legalább öt ászt vagy tízest /zsírt/ tudott megszerezni. Egyenlőségnél az utolsó ütést megszerzőé a dicsőség. Aki nem tud ütést szerezni, "kopasz" marad.

Négyszemélyes játék

A kártyacsomag minden lapja kiosztásra kerül egyenlő arányban. A szemben ülők együtt játszanak, azaz párt alkotnak. Ütéseiket is közösen értékelik. A játék az óramutató járásával ellentétes irányban folyik.

A leírás a Kártyaváros multimédia CD-ROM kiadványból származik

Játékkategória: 
kártyajáték
Beküldő: 
emese
Szükséges eszközök: 
magyar kártya
Kártya típus: 
magyar
Játékosok viszonya: 
csak egy maradhat
Társasági játékok csoport: 
logikai
Aktivitás: 
mérsékelt
Játék helyszíne: 
szobában
Szabályok bonyolultsága: 
közepes
Életkor min.: 
10
Játékidő: 
60
Létszám: 
2
Létszám min.: 
2
Létszám max.: 
4
Szerencse/tudás: 
2