Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Laudáció

Orosz István Pro Ludo díjazásának indoklása

Orosz István a kiváló grafikusművész munkáival nem csak élményt ad, gyönyörködtet és örömet szerez, hanem egy feladványt is átnyújt! Hiszen egyrészt rávesz arra, hogy képeit részleteiben is tanulmányozzuk. Ennek során rádöbbenünk arra, hogy a grafikái mennyi mindent tartalmaznak, amelyekkel ámulatba ejt, elvarázsol.

Ezáltal alkotásai a játékhoz közelítenek, játszik a szemünkkel, a figyelmünkkel, Izgat, hogy mit is látunk. Egy-egy különlegesség van elrejtve, amelyre rá kell jönni, akár azzal, hogy mely szögből, mely távolságból, mely hozzáállással nyújtja az újabb felismerni valót. Másrészt, megtaláljuk-e azt a különlegességet, amit a mester elrejtett. Egyszemélyes játék, olyan, mint a keresztrejtvény, vagy a pasziánsz. Esetünkben is a szemlélő saját képességeire támaszkodva kell, hogy felfedezze, azt a meghökkentő érdekességet, ami el van rejtve a grafikában. És a kép nem mindig adja meg magát oly könnyen.

Mindaz, amire Orosz István rátalált az nem új, az alapelvek, a technika egy része már századokkal ezelőtt felbukkant, időközben néhány nagy művész elő-elő hozta, így pl. Escher, Penrose vagy Reutersvaerd, de az a megoldás, amit Orosz István művel az, több ezeknél, ugyanis ezek mindennek a továbbfejlesztését jelentik, rafináltabb, szellemesebb, egyben élvezetesebb változata az előfutárok törekvéseinek. Azok a szemlélet módok, amelyeket Orosz mester képeivel elénk varázsol, nagyszerűbb.

Ezt a bravúros különlegességet jelenti az, hogy nem csak esztétikai élményt ad, hanem olyan feladványt állít elénk, amit fel kell ismerni, rá kell jönni valamire, észre kell venni és ez a folyamat egyidejűleg már sikerélményt ad annak, aki rátalált. Ennek során, ahogy vizsgálódunk, és újra a kiinduló állapothoz, az első benyomáshoz térünk vissza. Ekkor merül fel bennünk: hogy valóban hihetünk a szemünknek? Ez mind tényleg benne van a képben? Elcsodálkozunk. Lenyűgöz, nem tudunk arrébb lépni, egyhelyben maradunk, állva. Magunkban fel tesszük a kérdést valóban két mondanivalót látunk. Igen! De hogy lehet ez? És ettől kezdve nem csak passzív szemlélői vagyunk a képnek, hanem mintegy kibontói a mondanivalónak. Azzal hogy vagy az egyik jelentését látjuk vagy a másikat, tevékeny részesei vagyunk a folyamatnak, és ez már csak tőlünk függ A mester felkínálta a lehetőséget. Távol vagyunk-e vagy közel, valóban kifelé nyílik-e az ablak vagy befelé. És a kép elkezd játszani velünk. Feladvánnyá válik.

Addig, amíg a klasszikus képzőművészeti alkotások (festmények) színeikkel, formáikkal hatnak, nem kívánnak egyebet csak a képek szemlélését. Még azt se kívánják meg, hogy szemünk ide-oda pásztázza a képet. Eltelünk a színeivel, egy hangulatot akar létre hozni, ebben akar elringatni.

Orosz István grafikáin nem a színek változatosságával gyönyörködtet vagy a klasszikus értelemben vett formákkal köt le, hanem ennél többel, mert közreműködést vár a nézőtől. Ez azt jelenti, hogy el kell mélyedni a mondanivalóban, és rá kell jönni, hogy mi az, amit az első látásra kapott élmény után még a képen találunk. Ezen képeknek több mondanivalójuk is van. És így válik érthetővé, miért nevezzük ezt a képzőművészeti stílust illuzionista képzőművészetnek – játékos grafikának. Mert próbára teszi az ember játékos voltát, rájövünk-e a kép, a grafika másik vagy esetleg harmadik jelentésére, mondanivalójára? És ez benne a csodálatos!
(Sz. Szentiványi Tibor 2007.06.19.

Játékkategória: 
művészet
Szerző: 
Szentiványi Tibor