

A fák biológiai ellenálló képessége döntően a járulékos anyagok jellegétől és mennyiségétől és bizonyos mértékig a fa anatómiai felépítésétől függ. A gombákkal és rovarokkal szemben igazi védelmet azok a járulékos anyagok fejtik ki, amelyek az élő szervezet biokémiai folyamatainak egy, vagy több lépését gátolják. Így jelentős védőhatásúak a fenolok, kinonok, amelyek a terminális oxidáció enzimfolyamatait is gátolhatják. A mechanizmus elemzése alapján megállapítható, hogy ellenállóbbak a
- kondenzált és hidrolizálható tannint tartalmazó fák,
- fenolos és kinoidális szerkezetű vegyületeket tartalmazó fák,
- a speciális mérgező hatású anyagokat tartalmazó fák.
Részben a vízfelvevő képesség csökkenésén, részben a terpének mérgező hatásán keresztül jelentős a nagyobb gyantatartalmú fák ellenálló képessége. Számos a fában jelenlévő extrakt anyag fejt ki fungicid és inszekticd hatást. Ezzel magyarázhatók, a fa és műanyag háztartási eszközöknél (vágó- és gyúródeszkánál) végezett vizsgálatok eredményei, miszerint a különféle bacilusok a műanyagon éltek és virultak, míg a fán 24 óra alatt elpusztultak. Ennek különösen nagy a jelentősége a fa játékszereknél.