Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
id. Pieter Bruegel: Gyermekjátékok

Alkotó: id. Pieter Bruegel
Kép címe: Gyermekjátékok

A játékkataszterek szerepe a kutatásban

A játékok kutatásának fontos forrásai a tételes felsorolásukat tartalmazó lajstromok, gyűjtemények. Összegyűjtésüknek több oka is lehet. Az egyik, egyáltalán nem elhanyagolható a károsnak tekintett s ezért tiltandó tevékenységek felsorolása volt. Mára ezek a - főként a középkorból fennmaradt - tiltó listák inkább azt bizonyítják, milyen sokféle játékot játszottak akkoriban.

Más, inkább enciklopédikus céllal készült Rabelais Gargantua című - 1532-ben megjelent - könyvének XXII. fejezete, Gargantua játékainak felsorolása. Ebben több mint kétszáz játék, kártyajátékok, labda és táblás játékok, mozgásos, énekkel kísért játékok, fogócskák és bújócskák, stb. szerepel. Nagy részük egész Európában elterjedt, s még a 20. század elsô felében ismert volt. Mások elfelejtődtek, elnevezésük értelmezése is gondot jelent ma már.

Gargantua játékai nem válnak külön gyermek és felnőttjátékokra. A középkorban az emberi élet rövidsége miatt fiatal társadalomnak fontos eleme volt a játék. Idősebb Pieter Bruegel Bécsben őrzött Gyermekjátékok című festményén, a 16. század játékvilágának vizuális felsorolásán is gyerekek és fiatal felnőttek játszanak. Több mint nyolcvan, korabeli, elsősorban szabadtéri játékot ábrázol a festő. A képi ábrázolásnak köszönhetően sokra könnyebben ráismerünk, mint a Rabelais szövegében szereplő elnevezések alapján. Ilyenek a szembekötősdi, futó, ugró játékok, fogócskák, bújócskák, gólya viszi a fiát, ügyességi játékok és számtalan eszközt használó játék: golyózás, bigézés, csigázás, a zeneszerszámok és maszkok, vesszőparipa, csörgő és a baba is. Szerepel néhány már csak a folklór hagyományokban továbbélő tevékenység, pl. a tűzugrás, vagy történeti jelentőségű játék mint a kockázás őse a csontokkal játszott asztragalosz játék.

Az ilyen és hasonló játéklisták nagyon fontos források, hiszen, éppen a mindennapi élet és a gyermekkor történeti szempontból oly nehezen kutatható területeihez juthatunk velük közelebb.

Játékkategória: 
művészet
Szerző: 
Tészabó Júlia
Sorozatcím cikk: 
A játékszerek történetéből