Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Óbudai Múzeum

Talán kevesen tudják, hogy a főváros első hely-, és településtörténeti múzeuma - 1927-ben - nálunk, Óbudán, a Kiskorona utca 10. szám alatti polgári fiúiskolában jött létre - Pálóczi Edgár tanár úr szervezésében, Óbudai Árpád Múzeum néven. A múzeum anyaga 1945-ben elpusztult, így a mai Óbudai Múzeum sajnos nem örököse, nem jogutódja ennek az intézménynek, legfeljebb szellemiségében.

Az Óbudai Múzeum 1996-tól viseli ezt a nevet, korábban Óbudai Helytörténeti Gyűjtemény, illetve Budapest III. kerületi Helytörténeti Gyűjteménye néven, megalakuláskor pedig csak Helytörténeti Kiállítás néven szerepelt. Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 100. évfordulója alkalmából, 1973. november 16-án a III. ker. Tanács VB márványtáblán örökítette meg a helytörténeti kiállítás megnyitását. Az intézményi működés kereteit akkor a művelődési ház, később az Óbudai Társaskör biztosította.

Az Intézmény 1990-93 között zárva tartott. Ennek egy komolyabb átalakítás-felújítás vetett véget, amelyet abból a célból végeztek, hogy a kiállítóhely 1996-tól Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának önálló intézményévé váljon.

A helytörténeti kiállítás, amely gyűjteménnyé gyarapodott, mára sokoldalú múzeummá fejlődött. A főváros egyik legszebb műemléki környezetében, a III. kerületi Fő tér épületeiben nyertek elhelyezést különböző gyűjteményei. Az Óbudai Múzeum a Fő tér 1. szám alatti, barokk Zichy kastélyt körülvevő jobb szárnyépületben, a Lakásmúzeum, Kun Zsigmond népművészeti gyűjteménye pedig a Fő tér 4. szám alatti, XVIII. századi barokk épületben található.

Játékkategória: 
nem játékos
Működési mód: 
nincs info
Működési terület: 
nincs
Jogállás: 
múzeum
Levelezési cím: 
1033 Budapest, Fő tér 4.

Nincs aktuális rendezvény, amelyet a szervezet rendez.

Nincs olyan rendezvény, amelyen közreműködőként most vagy a közeljövőben részt vesz.

Általa szervezett korábbi rendezvények:

Rendezvény címe Jellege Időtartam Település
Jövőlesés jóskártyával kiállítás 2003.4.11 - 2003.6.12 Budapest
A Játék kaleidoszkóp 2000 bezárul előadás 2001.3.30 Budapest
Játék kaleidoszkóp 2000 kiállítás 2000.5.5 - 2000.5.31 Budapest

Nincs korábbi rendezvény, amelyen közreműködőként részt vett volna.