Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat

Játék kaleidoszkóp 2000

A Magyar Millennium évében az Óbudai Múzeumban a régészeti-történeti új kiállításaink mellett új játékkiállítással lepjük meg a múzeumlátogatókat. Közel egy évig tart majd nyitva a Játék Kaleidoszkóp 2000 című kiállításunk, amelyet Karlócai Mariann, kiváló óvodapedagógus, szenvedélyes magángyűjtő féltett kincseire, ritkaságokban gazdag anyagára alapozunk. Ez a kiállítás - a csodálatos magángyűjtemény adottságaiból következően - rendkívül sokszínű, formai világában változatos, éppen ezért a kaleidoszkóp varázslatos látványát idézi meg a kiállítás címe is.
Az Óbudai Múzeum a népszerűségét nemcsak a hely adottságának, a kétezer éves várostörténeti múltnak köszönheti, hanem a gazdag és nagy vonzerőt jelentő játéktörténeti gyűjteményének is. A játéktörténeti állandó kiállításunkat mindig igyekeztünk színesíteni magánygyűjtők anyagának bemutatásával. Öt éve hazánkban először a mi múzeumunk vállalkozott egy rendhagyó játékgyűjtemény kiállítására: a Kinder-tojásokban rejlő meglepetés-figurákból 4000 darabot mutattunk be. A régi és a mai játékvilág összehasonlítására múzeumi körülmények között volt alkalma annak a mintegy tizenötezer látogatónak, akit két hónap alatt fogadott a múzeum. Ez a kiállítás kiváló alkalmat adott egyéb gyűjteményeink megismertetésére is.
Karlócai Mariann gyűjteménye legalább ilyen érdeklődésre tarthat számot. Sikerét már 1977-ben tapasztalhattuk. Az évezred utolsó századainak játékeszközei kerülnek most bemutatásra. A kiállított tárgyak a 19. század vége és az 1940-es évek közötti időszakra datálhatók. Ez a játékvilág a műanyagot még alig ismeri, a legtöbb darab természetes, nemes anyagból, nagy műgonddal készült. Néhány közülük iparművészeti remekmű. Polgári családok gyermekeinek szórakozásáról kaphatunk képet, s a mainál egy kicsit lassabban forgó felnőtt világ kicsinyített mására ismerhetünk.
A játékok sorában megtalálható szinte minden, a szőrmeállatkáktól a játék-gőzgépekig.
A századfordulós babaszobák, szalonok, konyhák, fürdőszobák miniatűr hiteles kellékeikkel, avagy a lovas szán utasával, a boldog békeidőket idézi. Kuriózum a fémből készült iskola a benne ülő tanulókkal. Az ügyességi játékok kellékeit, így például a nádból készült karikákat és mechanikus játékokat is, mint például a felhúzható, fémből készült, festett játékfigurákat is megtaláljuk. Műremeknek mondható az a múlt század közepén készült színház, amelyben 14 porcelánfejű, apró színész játszik. A zenélő doboz tetején porcelánfejű, batisztruhájú kisasszonyok fogyasztják piciny csészéjükből tejszínhabos csokoládéjukat. Karlócai Mariann kincsei között bolyongva úgy érezheti magait az ember: itt valóban muzsika-színház-játék a világ!
Ehhez a kiállításhoz kapcsolódóan szeretnénk, ha a látogatók mindent megtudnának a kaleidoszkópról. A Sir David Brewster által 1817-ben feltalált értékes eszköz, amely a fény tükrökön való többszörös visszaverődésével gyönyörű szimmetrikus mintákat képez, örök játékszerként ismert. Kicsik és nagyok sokféle kaleidoszkópba belekukucskálhatnak. A kiállítás időtartama alatt, akinek kedve van kaleidoszkópot nyerhet, adhat, vehet, készíthet is, a Kiss Áron Játék Műhely és a Múzeum által szervezett foglalkozásokon.
Szeretettel várjuk a kicsi és nagy gyermekeket, sőt a valamikori gyermekeket is!

Újj Írisz, múzeumigazgató

Időpont: 
2000. május 5. 11.00 - 2000. május 31. 19.00
Szervező(k): 
Óbudai Múzeum
Rendezvény jellege: 
kiállítás
További információ: 

hétfőn szünnap