Bejelentkezés

Friss hozzászólások

Une calculatrice, ou calculette, est une machine concue pour simplifier, et fiabiliser, des operations de calculs.
Nyomtatóbarát változatPDF változat
Catan és Carcassonne évszázadai

Kamara kiállításunkon a két talán legismertebb stratégiai játék sorozatot: a Catan és a Carcassonne játékokat mutatjuk be - az alapjátékokat és sokféle kiegészítőt. Jubileumot is ünneplünk, idén a Catan már 25, a Carcassonne 20 éves! Gyerekek is kipróbálhatják: a Catan Junior már 6 éves kortól ajánlott. Nagyobb gyerekekkel már igazi családi élmény lehet a sokféle változat kipróbálása.

A megnyitó estéjén a kiállított játékokat együtt próbáljuk ki a Családi Társasjáték Klubban 18:00-21:00 között.

A megnyitó után a kiállított játékokon kívül kipróbálhatjátok az óriás Carcassonnet is, amelyben a lapkák 40x40 cm-sek, egész szobát beborítanak a játék folyamán, a figurák is óriásiak!

Kiállított játékok:

Catan sorozat
Catan Telepesei
Catan - A hódítók legendája (Lovagok és városok kiegészítő)
Catan 5-6 fős kiegészítő
Catan Felfedezők és kalózok
Catan Junior
Catan Kereskedők és barbárok
Catan Lovagok és városok
Catan Tengeri utazó
Catan Tengeri utazó 5-6 fős kiegészítő
Catan - Az inka birodalom felemelkedése (önálló játék)
The Fishermen of Catan - mini kiegészítő
Sternschiff Catan - német nyelvű

Carcassonne sorozat
Carcassonne
Carcassonne 1. kiegészítő - Fogadók és Katedrálisok
Carcassonne 2. kiegészítő - Kereskedők és építőmesterek
Carcassonne 3. kiegészítő - Hercegnő és Sárkány
Carcassonne 10. kiegészítő - Vár a porond
Carcassonne Amazonas (önálló játék)
Carcassonne Safari (önálló játék)
Carcassonne Felfedezők (önálló játék)

Catan

A Catan telepesei egy többszemélyes táblás stratégiai játék, melyet Klaus Teuber talált ki. A játékot először Németországban a Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. (Kosmos) adta ki 1995-ben Die Siedler von Catan néven. A Catan telepesei világszerte elterjedt, már huszonöt nyelvre lefordították. 1995-ben megszerezte Németországban a Spiel des Jahres (Az év játéka) címet. 1996-ban az Egyesült Államokban megszerezte az Év Táblás Játéka címet. A játék a véletlenszerűen összeállítható játéktáblának köszönhetően változatosságát nem veszíti el gyakori játék esetén sem.

A játék az újonnan felfedezett Catan szigetén játszódik. A játékosok feladata a még lakatlan szigeten településeket létrehozni. Catan hatszög alakú földterületekre („mező”) oszlik. A mezők valamilyen nyersanyagot termelnek: ércet, gabonát, gyapjút, fát vagy téglát. A játékosok („telepesek”) településeket és városokat építenek. A játékosokat nyersanyagok illetik meg, minden egyes mező után, amely határos valamelyik településsel vagy várossal. A játékosok felváltva dobnak kettő kockával, és minden játékos akinek települése vagy városa határos a kockadobás számával jelzett mezővel, egy (város esetében kettő) a mező által megtermelt nyersanyagra jogosult. A befolyó nyersanyagokból, melyeket kártyák jelképeznek, további városokat, településeket, valamint utakat és fejlesztési kártyákat lehet venni és építeni. A nyersanyag-kártyákkal lehetséges kereskedni. A sziget partjainál vannak kikötők is, ahol előnyösebben is lehet cserélni nyersanyagokat. A játékosok győzelmi pontokat kapnak minden felépített település és város, valamint egyedi teljesítményeik után, például a leghosszabb kereskedelmi út megépítéséért.

A játék kiegészítői új lapkákat, bábokat adnak az alapjátékhoz. Készítettek külön, kisebb gyerekek számára olyan alapjátékot, amely segítségével megkedvelhetik az ilyen típusú stratégiai játékokat.

További információk a játékról a Wikipédián

Carcassonne

A Carcassonne Klaus-Jürgen Wrede stratégiai társasjátéka, melyet 2000-ben adtak ki. Célja egy középkori vidék felépítése mezőkártyák segítségével. Nevét a dél-franciaországi Carcassonne városról kapta, mivel a játékosok egyik fontos feladata minél nagyobb erődített városok létrehozása. 2001-ben elnyerte a Spiel des Jahres (Az év játéka) díjat.

A tábla fokozatosan épül a játék folyamán a játékosok által elhelyezett mezőkártyák segítségével. Pontokat a létrehozott mezőkombinációkkal lehet szerezni (alapesetben utakat, réteket, városokat és kolostorokat építhetünk). A játékosok egymás után húznak a kártyákból és megpróbálják azokat a már lent lévők mellé lerakni, úgy, hogy az a számukra legelőnyösebb földrajzi viszonyokat eredményezze. Természetesen a mezőkártyáknak megfelelően kell illeszkedniük egymáshoz, azaz az utaknak utakkal, a városrészleteknek városrészletekkel, a réteknek rétekkel kell érintkezniük. Ezután választhatnak, hogy vagy elhelyeznek egyet a 7 emberük közül, vagy tovább engedik a játék lehetőségét az utánuk következőnek. A lerakott ember lovagként (várban), útonállóként (úton), szerzetesként (kolostorban) vagy parasztként (mezőn) foglal számukra egy adott területet. Ha egy építmény lezárul, következik a pontozás.

Több hivatalos Carcassonne kiegészítőt is kiadtak, amelyek számos új szabályt adnak az alapjátékhoz, valamint új területlapkák is megjelennek velük. A kiegészítők használatával akár kétszeresére is megnőhet a játékidő. A kiegészítők általában kompatibilisek egymással, és együtt is lehet használni őket.

További információk a játékról a Wikipedián

A kiállítás a homoludens.hu Egyesület és a Kult13 közös programja, amelyhez az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház biztosítja a helyszínt. A kiállítás megvalósításának támogatója a XIII. Kerületi Önkormányzat.

A kiállítás a Gyermek- és Ifjúsági Ház teljes nyitvatartási idejében, ingyenesen megtekinthető.

Időpont: 
2020. január 17. 18.30 - 2020. március 9. 18.00
Rendezvény jellege: 
kiállítás
Részvételi/nevezési díj: 
ingyenes
Ugrás a rendezvénysorozat összes tagjához: 
jáTÉKA kiállítás
CsatolmányMéret
Catan és Carcassonne kiállítás meghívó (kép)201.67 kB
Catan és Carcassonne kiállítás meghívó (pdf)1.45 MB
Catan és Carcassonne kiállítás plakát (pdf)1.49 MB